Почетна > Србија
Србија

РЦ Прокупље: Бактериозно изумирање код вишње

На територији деловања РЦ Прокупље визуелним прегледом засада вишања уочени су симптоми који упућују на бактериозно изумирање и рак-ране које изазива бактерија Pseudomonas syringae pv. syringae.
Фото; Unsplash/Robert Zunikoff

Осим вишње, овај патоген напада шљиву, трешњу, кајсију, брескву и др.

Симптоми се могу јавити у виду сушења формираних цветних и лисних пупољака. Такви пупољци, било лисни или цветни, се не отварају и долази до њиховог изумирања. На листу се јављају воденасте пеге, које касније потамне, некротирају, ткиво унутар њих испада и лист остаје шупљикаст, док на плодовима долази до појаве тамно-зелених пега, које касније добијају мрку боју, некротирају и могу захватити већу површину плода.

Симптоми ове болести су најкарактеристичнији на кори грана и летораста, која се временом суши и пуца, при чему настају рак-ране често праћене цурењем смоле.

Јачи напад овог патогена може проузроковати значајне губитке у засадима воћних врста у виду сушења и пропадања стабала, самим тим може довести и до значајног смањења приноса.

У циљу заштите воћа од бактериоза од изузетног значаја су превентивне мере контроле, у које спадају:

· коришћење здравог садног материјала приликом подизања засада

· орезивање, уклањање и спаљивање заражених грана ван засада

· дезинфекција алата за резидбу

· правилан избор парцеле, избалансирано ђубрење, заштита од мраза током јаке зиме.

У хемијске мере заштите спада јесењи третман бакарним препаратима, када опадне око 70% лисне масе у циљу спречавања заразе кроз лисне ожиљке и смањења инокулума у рак-ранама.

RC Subotica: Zdravstveno stanje useva ječma

 

Преузмите андроид апликацију.