Почетна > Србија
Србија

РЦ Суботица: Здравствено стање усева јечма

На подручју деловања РЦ Суботица усеви јечма се налазе у фенофази од три до четири листа развијена (ББЦХ 13-14).
Фото: Wikimediacommons/Rasbak

Визуелним прегледом усева јечма утврђено је присуство симптома мрежасте пегавости јечма (Pyrenophora teres) у зависности од парцеле, на 5-20 % биљака.

Симптоми мрежасте пегавости се испољавају у виду ситних некротичних пега и цртица, неправилног облика, опкољених хлоротичним ткивом. Временом се пеге повећавају и настају уске, тамномрке издужене и попречне пруге.

Примарне инфекције после сетве потичу од спора које се одржавају у биљним остацима и семену.

Биљни остаци су најзначајнији извор заразе јер се гљива на њима одржава преко једне године. Због тога се препоручује њихово уништавање или пажљиво заоравање, а користан је 2 или 3 – годишњи плодоред. Ове године је забележено значајно присуство самониклих усева.

Гљива Pyrenophora teres се преноси зараженим семеном. Коришћењем декларисаног семена се елиминише извор примарних инфекција. Многи произвођачи су ове године посејали недекларисано семе.

До заражавања клијанаца долази при нижим температурама, а интензивнијем ширењу паразита погодују топлији услови (оптимум 18-24°Ц). У претходном периоду су забележени изузетно повољни услови за развој гљиве.

Све су то разлози зашто се већ сада на значајном броју парцела констатују симптоми мрежасте пегавости.

Произвођачима се препоручује обилазак усева и стални преглед на присуство болести и штеточина.

Хемијске мере заштите се за сада не препоручују.

RC Ruma: Prezimljujući imago obične kruškine buve

 

Преузмите андроид апликацију.