Почетна > Србија
Србија

РЦ Пирот: Превремена дефолијација у крушицима проузрокована патогенима

На подручју деловања РЦ Пирот, у засадима крушке који нису адекватно и благовремено штићени од проузроковача болести, забележено је одсуство лисне масе, односно дошло је до превремене дефолијације воћака.
Фото: Wikimediacommons/Jerzy Opioła

У овим засадима смо током вегетационог периода, у више наврата током вршења визуелних прегледа, уочили симптоме сиве пегавости листа крушке (Mycosphaerella pyri), у јачем интензитету напада.

Ова болест је економски врло значајна и широко је распрострањена. Симптоми болести су у виду ситних пега, које се временом спајају, стварајући некротичне површине које доводе до превремене дефолијације. Последице дефолијације могу бити немерљиве у количини и квалитету плодова. Међутим, рана дефолијација је негативна појава јер утиче на формирање мањег броја родних пупољака за следећу вегетациону сезону, чиме директно утиче на очекивани принос.

Оваква стабла крушке губе на кондицији, и врло ће неспремно дочекти предстојеће мировање, што ће се негативно одразити на почетак вегетације у наредној години.

Од превентивних мера могу се примењивати сакупљање и спаљивање зараженог лишћа, као и гајење мање осетљивих сорти на ову болест. Такође, и хемијске мере заштите током вегетационог периода треба да се спроводе адекватно и благовремено.

RC Prokuplje: Bakteriozno izumiranje kod višnje

 

Преузмите андроид апликацију.