Почетна > Србија
Србија

РЦ Косовска Митровица: Присуство цикаде Scaphoideus titanus у засадима винове лозе

На подручју рада РЦ Косовска Митровица засади винове лозе се у зависности од сортимента и локалитета налазе у фази цваст набубрела, цветови затворени заједно спојени до фазе цвасти потпуно развијене, цветови одвојени (BBCH 55-57).
Фото: Unsplash/Stefano Zocca

Визуелним прегледима засада винове лозе у региону севера Косова и Метохије, регистровано је присуство цикаде винове лозе Сцапхоидеус титанус. У току је пиљења ларви ове штеточине.

Цикада винове лозе Scaphoideus titanus је вектор фитоплазме Flavescence doree (FD) која проузрокује веома деструктивно обољење златасто жутило винове лозе. Ова цикада своје развиће завршава искључиво на виновој лози, има једну генерацију годишње а презимљава у стадијуму јаја испод коре двогодишњих ластара. Почетни симптоми заразе овом фитоплазмом огледају се у томе што пупољци у пролеће крећу касније или уопште не крећу. Ластари имају скраћене интернодије, заостају у порасту, недовољно одрвењавају и измрзавају током зиме. На зараженим чокотима долази до карактеристичне промене боје листа и појаве некрозе између главних лисних нерава. Почетак пиљења ларви у агроеколошким условима Србије одвија се током маја или јуна. Ларве наведене цикаде пролазе кроз пет развојних ступњева, а одрасле јединке се појављују током јуна или јула и остају у винограду све до септембра. С обзиром на почетак пиљења ларви ове цикаде, а тек трећи ларвени ступњеви су способни за пренос фитоплазме, за сада се не препоручују хемијске мере заштите.

РЦ Косовска Митровица наставиће са праћењем цикаде Scaphoideus titanus.

RC Vršac: Visoka brojnost repičinog sjajnika u cvastima vinove loze

 

Преузмите андроид апликацију.