Почетна > Србија
Србија

РЦ Јагодина: Шимширов пламенац (Cydalima perspectalis)

На подручју деловања РЦ Јагодина, на појединим локацијама општине Рековац, на окућницама регистровано је присуство шимшировог пламенца (Cydalima perspectalis).

Фото: Wikimediacommons/Urutseg

У овом периоду регистровано је присуство ларви (гусеница) и кокона повезаних паучинастим нитима.

Ларве ове штеточине хране се листовима и за кратко време могу да доведу до голобрста и пропадања биљака.

Мере контроле ове штеточине подразумевају следеће:

редовни прегледи биљака шимшира и то размицањем грана и прегледом доње трећине биљке, јер прве штете од млађих стадијума гусеница настају у унутрашњости жбуна шимшира;
Уколико дође до инфестације, биљке треба орезати (инфестиране гране могу да се скрате 10%, али захват може да буде јачи у зависности од интензитета напада, ако су гусенице обрстиле лишће и појеле кору са грана, онда се сече до дела гране на којем је кора очувана).
Орезане биљне делове треба улонити и спалити;
Механичке мере које подразумевају сакупљање и уништавање гусеница, лутки и јаја која су положена на наличје листа у групицама;
Испирање жбунова шимшира млазом воде под великим притиском (компресором). Након испирања гусенице треба покупити и уништити.

Са циљем сузбијања шимшировог пламенца могу се применити и хемијске мере заштите које треба прилагодити развојном стадијуму ове штеточине. Уколико се уоче јајана легла на наличју листа препоручује се примена инсектицида на бази активне материје хлоантранилипрол. Са циљем сузбијања младих ларви може се применити биолошки препарат на бази активне материје бациллус тхурингиенсис вар. курстаки. За сузбијање ларви старијих ларвених ступњева препоручује се примена инсектицида на бази активне материје алфа-циперметрин.

RC Pančevo: Pojava grinja u usevu soje

 

Преузмите андроид апликацију.