Početna > Sport > Fudbal
Fudbal

Razmažene zvezde i Ibrahimovićeva kletva: Zašto Mbape mrzi Nejmara i kakve veze ima Mesi sa tim?

Šta se to dešava između Nejmara i Mbapea? Kakvi su to klanovi? Kakve veze ima Zlatan Ibrahimović, a kakve Lionel Mesi?
Foto: Tanjug/AP/Thibault Camus

Nejmar je ušao u sezonu fantastično, sada je jedini problem što Kilijan Mbape želi da Brazilac ode.

U 89. minutu utakmice između PSŽ-a i Nanta, poslednjem meču sezone 2015/16, Zlatan Ibrahimović napustio je teren u 89. minutu, a deca pored terena skandirala i navijala, noseći majice sa natpisima ’’kralj’’ i ’’legenda’’.

Ibrahimović se pozdravio sa svima, mahao je publici i napustio je teren. Nije bilo izmena. PSŽ je taj meč do kraja igrao sa desetoricom.

Ibrahimović je postao živa legenda PSŽ-a tokom svoje četiri sezone u Francuskoj, ali, čak i po njegovim standardima, previše je bio nadobudan sa pokazivanjem moći i ega, a možda je tada dostignut i vrhunac ugađanja PSŽ-a svojim zvezdama tokom KSI ere.

Nije bilo sumnje ko je vladao svlačionicom. Sada, nakon relativno harmoničnog perioda, stvara se još jedan raskol između dva igrača sa uticajem Zlatana, Kilijana Mbapea i Nejmara.
Foto: Tanjug/AP/Bruna Prado

Nejmar je bio centralna ličnost u PSŽ-u tokom većeg dela svojih pet godina u Francuskoj i, nakon sega što je prošao kroz poslednjih 18 meseci, njegov munjevit početak sezone je promenio njegov položaj u timu.

Možda po prvi put izgleda kao igrač koji je PSŽ mislio da jeste, kada ga je potpisao 2017. godine

U tri utakmice ove sezone dao je pet golova i tri asistencije i iako takvi brojevi nisu neuobičajeni, njegovo konstantno dečije ponašanje jeste.

Nejmar je u poslednje vreme bio između šoumena i pobednik. Usredsređeni Nejmar je ponekad bio odlučujući faktor prošle sezone, najviše u pobedama nad Lionom i Mecom. Međutim, apatični Nejmar je takođe bio uobičajen prizor, posebno u utakmicama Lige 1 na Parku prinčeva.

Činilo se da je njegov nedostatak motivacije proizvod njegovog raspoloženja. Kao rezultat toga, nedostajao mu je intenzite (možda čak i kondicija) neophodan da bude odlučan u ključnim trenucima.

Karijera ovog 30-godišnjaka je bila u opasnosti da se ugasi, a Lionel Mesi i Mbape sada imaju veći uticaj, kako u svlačionici tako i u sali za sastanke.

Veoma mali broj drugih klubova je mogao da priušti da potpiše Brazilca, a posle tako naporne godine i svega što se desilo, još manje njih je bilo sklono tom potezu.
Foto: Tanjug/AP/Cristophe Ena

Zabrinjavajuće to za PSŽ, međutim, ovosezonski Nejmar je bio onaj pravi.

Njegove precizne, intenzivne i neobično dobre fizičke performanse dovele su PSŽ do tri velike pobede, gde je francuski tim postigao 14 golova u tom procesu, a Nejmar je bio izvanredan igrač u svakoj utakmici.

Njegova celokupna partija, uključujući njegov prvi gol iz direktnog slobodnog udarca u poslednjih 47 pokušaja, pomogao je PSŽ-u da pobedi Nant sa 4-0 u Superkupu Francuski.

Upisao je het-trik asistencia kada je PSŽ pobedio Klermon sa 5-0 na otvaranju sezone Lige 1, pre nego što im je još jedna njegova patija pomogla da savladaju opasnu ekipu Monpeljea sa 5-2 u subotu.

Bizarno, njegov dobar početak sezone izaziva društvene i političke nemire u klubu i unutar ekipe.

Različiti mediji – uključujući „Get French Football News“ i francuskog istraživačkog novinara Romana Molinu – objavili su da su Mbape i njegova družina, otkako je potpisao novi trogodišnji ugovor sa PSŽ-om, umesto da se pridružio Real Madridu ovog leta, aktivno nastojali da prodaju Nejmara.

Ranije ovog leta pojavili su se izveštaji da je novi de fakto sportski direktor PSŽ-a Luis Kampos zapisao Nejmara za odlazak, a Mančester siti se ponudio da ga kupi, kao i da je Čelsi takođe zainteresovan.

Nakon što je prošao veći deo prošle sezone, Nejmarov stav i performansi su uznemirili rukovodstvo kluba, uključujući vlasnike, KSI.
Foto: Tanjug/AP/Ariel Scalit

Međutim, naizgled motivisan kritikama i vestima da klub želi da ga proda, Nejmar je započeo sezonu u najboljoj formi svoje PSŽ karijere.

S obzirom na to da ima ugovor do 2027. godine, da nema nameru da ode i da igra sjajno, prodaja je sada sve manje verovatna i mnogo teže klub može da uradi bilo šta povodom njegovog slučaja.

Nejmar i Mbape su postali odmah prijatelji kada su se pridružili PSŽ-u 2017. godine, ali je njihova veza prekinuta u poslednjih šest meseci.

Kada je njegova budućnost bila pod sumnjom prošle sezone, Mbape se udaljio od velikog kontingenta koji govori španski u timu, uključujući Nejmara i Mesija, ka frankofonskoj grupi, uspostavivši blisku vezu sa desnim bekom Ašrafom Hakimijem.

Kada je PSŽ ubedio Mbapea da ostane, navodno su mu dali neviđen nadzor nad donošenjem odluka u klubu; njegov ego i mrzovolja postali su očigledniji od tada.

Ovog vikenda je, možda tačno, sebe rangirao kao drugog favorita za osvajanje Zlatne lopte iza Karima Benzeme, pre nego što je pokazao neko čudno ponašanje tokom utakmice.
Foto: WikimediaCommons/Vyacheslav Evdokimov

U jednom trenutku, dok je PSŽ bio u kontranapadu, odustao je od igre u frustraciji pošto Vitinja nije hteo da mu doda.

Njegov tim je nastavio da napada bez njega i, da nije odustao i prestao da trči, mogao je da postigne gol na drugoj stativi. RMC i L’Ekip su kasnije izvestili da je Mbappe imao „lične probleme“ pre utakmice.

Nejmarova forma, ugovor i odbijanje da ode trebalo bi da daju Mbapeovom klanu pauzu u pokušaju da proda Brazilca, ali Mbapeov novi uticaj i status u PSŽ-u, kao i njegova sve veća samovažnost, sugerišu da će nastaviti da insistira na odlasku Nejmara.

Prema izvorima koje je kontaktirao GFFN, Mbappe sada misli da u timu ima mesta samo za dvojicu, Mesija i Nejmara, a pošto je mnogo naučio od Nejmara u poslednjih pet godina, sada želi da uči od Mesija.

Čini se da je antipatija između tandema obostrana, što se videlo i tokom vikenda. Nakon što je Mbape promašio penal, Nejmar je lajkovao tvit koji sugeriše da je Mbape dobio prednost u penalima u odnosu na Nejmara zbog klauzule u njegovom ugovoru i da je „vlasnik“ PSŽ-a.

Iako su klanovi u timu bili problem uvek u poslednjoj deceniji, podela između Nejmara i Mbapea mogla bi da podeli klub na dva dela.

Ibrahimović je svojevremeno bio neprikosnoveni „kralj“ svlačionice PSŽ-a; sada klub ima dva zaraćena kralja. Možda neće biti mesta za oboje.
Foto: Tanjug/AP/Luca Bruno

Vlahović najefikasniji Srbin u Seriji A

Preuzmite android aplikaciju.