Почетна > Нови Сад
Актуелно Конкурси Нови Сад

Расписан конкурс за идејно решење еколошког насеља у Петроварадину

„Data Investment“, у сарадњи са компанијама „Xella Srbija“, „Energy Net“, „Home Concept“, „Aling-Conel“ и „Oblo Living“ расписује међународни, отворени, анкетни, једностепени и анонимни конкурс за идејно урбанистичко-архитектонско решење еколошког насеља у Петроварадину.
Фото: Градске инфо

Конкурс организује и спроводи портал „Gradnja.rs

Циљ конкурса је да се изаберу најквалитетнија решења у погледу обликовања, уклапања у окружење и просторне организације насеља, уз задовољење високих стандарда енергетске ефикасности.

Предметна локација од око 1,2 хектара налази се у Петроварадину (ИВ градска зона), у делу новосадског насеља Карагача, на десетак минута од градског центра. Реч је о општој стамбеној зони у насељима средњих густина са два или више типова стамбене изградње. Локација се налази у делу Новог Сада који пролази кроз корениту трансформацију појавности, садржаја и идентитета – од периферне зоне до вредне градске локације пожељне за породични живот.

Задатак конкурса је да се осмисли функционално и обликовно атрактивно идејно решење стамбеног насеља енергетски ефикасних кућа у специфичном амбијенту новосадског предграђа. По својој структури и садржају, задатак конкурса се састоји из три дела: (1) урбанистичког, (2) архитектонског и (3) технолошког.

Први део односи се на урбанистичко решење и поставку Еко насеља од 14 објеката, усклађених параметара изграђености, стамбених типологија и волумена.

Други део задатка односи се на израду идејног архитектонског решења једне типске породичне куће у склопу са елементима пејзажног уређења.

Трећи део задатка односи се на предлог сценарија енергетске ефикасности и одрживости, а применом препоручених материјала и система.

Конкурс почиње 23. маја и траје осам недеља.

Крајњи рок за доставу радова је 18. јул. Сва питања учесници могу постављати најкасније до 11. јула. Објава резултата је 28. јула на порталу Градња.

По карактеру конкурс је анкетни, једностепени и међународни. Право учешћа на конкурсу имају све архитекте, односно архитектонски бирои из бивших југословенских република, под условом да најмање један члан тима буде архитекта са лиценцом.

Пријава за учешће је обавезна и може се извршити попуњавањем онлајн формулара.

Подлоге, конкурсни материјал и пратећу документацију учесници могу преузети ОВДЕ.

Уколико до утврђеног рока пристигне најмање 10 радова који задовољавају пропозиције конкурса, стручни жири ће доделити следеће награде у укупном износу нето наградног фонда од 12.000 евра:
  1. место – 7.000 евра
  2. место – 3.000 евра
  3. место – 2.000 евра

Novosadska Palata pravde gotova do marta 2023, radovi teku po planu

Преузмите андроид апликацију.