Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Новосадска Палата правде готова до марта 2023, радови теку по плану

Стање на градилишту нове зграде новосадске палате превде које покренуто у новембру прошле године је очекивано, иако радови “не излазе из земље” већ неколико месеци они теку по плану.
Фото: Градске инфо (Архива)

У овом тренутку завршава се у грађевинском смислу најкомпликованији део посла, навео је јуче на конференцији за новинаре председник Вишег суда Мирослав Алимпић.

„Имајући у виду да се у ширем центру зида таква зграда, односно сложени грађевински подухват уз обезбеђивање околних објеката и улица у условима високе подземне воде, с ископом од преко десет метара, за две подземне гараже и сутереном, завршетак подземних етажа планиран је до краја наредног месеца. Након завршетка “нулте плоче” објекта, наставиће се радови на контструкцији с приземљем, о они видљивији – шест надземних етажа с изласком на проходни кров. Крај радова на конструкцији објекта  планиран је за почетак јесени, док би у складу с динамиком, изградња зграде требала да буде завршена до марта наредне године“, изјавио је први човек Вишег суда, након што је ових дана обишао градилиште с Вишим јавним тужиоцем Браниславом Лепотићем и архитектом Миодрагом Трпковићем.

Подсетимо, изградња новог објекта правосудних органа на углу улица Максима Горког и Стражиловске  део је великог пројекта Европске уније.

Узимајући у обзир постојеће инфраструктре, као и број предемета, констатовано је да је у Новом Саду неопходно проширење  и значајна модернизација правосудног објекта. Како постојећа зграда у Сутјеској улици 3,  из техничких разлога  није могла бити надограђена , град Нови Сад понудио је парцелу за нови објекат у истом блоку.

Новосадска палата правде, у којој ће бити смештена кривична одељења Основног и Вишег суда, као и Основно и Више јавно тужилаштво, пројектована је тако да задовољи највише стандарде  за овакав тип објекта. Зградом ће управљати Виши суд у Новом Саду, као непосредно виши у односу на Основни суд, а у складу са Законом о уређењу судова , рекао је јуче председник Алимпић.

Судија Тијана Јаковљевић и Сања Ћетојевић из службе за информисање су појаснили новости на новом осавремњеном сајту Вишег суда, који је по оцени неких новинара који прате ову област, вероватно најбољи у земљи, због исзгледа, благовременог и професионалног обавештавања.

Novi Sad dobija Palatu pravde – radovi u toku (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.