Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад Србија

Расписан Други јавни конкурс за подршку за куповину нове опреме у 2023 – РАВ организује „Инфо дан“ за заинтересоване

Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу објавио је у петак, 8. септембра, Други јавни конкурс за подршку за куповину нове опреме у 2023. години.
Фото: Уступљена фотографија
Намењен је привредним друштвима из АПВ из сектора прерађивачке индустрије, рециклаже и грађевинарства (опрема за производњу грађевинских производа), уколико испуњавају све услове прописане Конкурсом, а рок за подношење пријава је 4. октобар.

Предмет Конкурса је куповина нове опреме чија нето набавна вредност не може бити нижа од 4.000.000,00, а под опремом се подразумевају машине, производне линије од више функционално недељивих машина, специјални алати и делови специјализованих машина, опрема за контролу квалитета и мерна опрема, као и опрема за производњу грађевинских производа.

Корисници средстава могу бити привредна друштва са седиштем у Војводини основана најкасније 1. септембра 2021, која су микро, мала и средња правна лица, имају најмање 10 запослених, који у периоду од 1. јануара 2022. године до дана објаве Конкурса нису били у блокади, и који испуњавају све остале услове прописане Конкурсом. Укупан износ средстава која се додељују по Конкурсу је 500.000.000,00 динара. Привредници могу добити средства у висини од 2.000.000,00 до 10.000.000,00 динара за Компоненту1, односно 2.000.000,00 до 12.000.000,00 за Компоненту2, а у оба случаја максималан износ додељених средстава не може бити већи од 50% нето вредности опреме.

У јулу је 44 предузећа у Војводини добило бесповратна средства која могу бити искориштена за куповину нове опреме неопходне за реализацију инвестиционог пројекта, односно за почетак, унапређење или повећање обима производње. Средства се додељују из Буџетског фонда за спровођење мера развојне политике АП Војводине, а ови конкурси реализују се од 2017. и до сада их је спроведено шест, кроз које је 190 компанија из Војводине добило средства за нову опрему, у укупном износу од 1,112,200,726,00 динара.

Како би више фирми могло да конкурише и модернизује своју опрему, повећа продуктивност и унапреди квалитет својих производа, у овом септембарском Конкурсу промењени су услови у односу на претходни:

– проширена је листа делатности компанија које могу да конкуришу, повећан је буџет, а посебно за Компоненту 2, тј. за привредна друштва која су постојећи или потенцијални добављачи мултинационалних компанија. Важна разлика у односу на претходни конкурс је и то што те мултинационалне компаније (МНК), не морају више да имају производни погон у Војводини.

Компонента 1 и Компонента 2 су два различита аспекта овог Конкурса. Компонента 1 односи се на набавку нове опреме за сва привредна друштва која испуњавају услове конкурса. То значи да средства из ове компоненте могу бити додељена било ком МСП-у који се квалификује на основу услова постављених у конкурсу.

Опрема која се набавља путем ове компоненте требала би да буде неопходна за реализацију инвестиционог пројекта или за унапређење постојећег производног процеса. Компонента 2 има за циљ да помогне предузећима да унапреде своје капацитете како би изашла у сусрет потребама мултинационалних компанија и зато се односи искључиво на она друштва која су добављачи МНК, или имају жељу и потенцијал да то постану.

Ова КОМПОНЕНТА 2 је део Програма развоја ланаца добављача, који РАВ развија са Међународном финансијском институцијом (ИФЦ), чланицом Светске банке.

Детаљи конкурса, недоумице, питања и одговори

Све о условима Конкурса и начин пријављивања заинтересоване компаније могу пронаћи на сајту Покрајинског секретаријата за ре гионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Развојна агенција Војводине (РАВ) препоручује свим заинтересованим привредницима који имају недоумице и питања у вези са Конкурсом, да се пријаве на ИНФО ДАН, који ће се у организацији РАВ-а одржати у онлине формату у среду, 13.септембра, са почетком у 10 часова. У наставку следи линк за регистрацију за ИНФО ДАН:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_N2muB_YZRv6RWrebfNrG6Q

Они који се региструју добиће мејл са потврдом која садржи информације о придруживању вебинару.

Заинтересовани могу да се јаве и на следеће телефоне или мејлове:

Компонента 1: Стефан Давидовић, 021/487-4258, stefan.davidovic@vojvodina.gov.rs и Теодора Ђедовац, 063/88-04-107

Компонента 2: Биљана Врзић, 021/472-32-40, biljana.vrzic@rav.org.rs; Тања Вичевић, 021/472-32-40, тtanja.vicevic@rav.org.rs, и Санда Емини 021/472-32-40, sanda.emini@rav.org.rs.

Novosađani, šta ako izgubite ličnu kartu? Uputstvo kako da najbrže rešite problem

Преузмите андроид апликацију.