Почетна > Свет
Свет

Рама: Нисам ишао у Атину да не бих узнемиравао своје колеге на самиту

Нисам желео да узнемиравам домаћина и његове госте тако што ћу повећати буку, пре него што моји пријатељи окупљени у Атини заврше своје послове, изјавио је данас албански премијер Еди Рама, коментаришући зашто није присуствовао самиту у Атини.
Фото: Танјуг/AP Photo/Andreea Alexandru

“Срећан сам што је (грчки премијер) Киријакос (Мицотакис) преузео иницијативу да разговара са релевантним лидерима о будућности Балкана у позадини руске агресије. Региону је потребно да Грчка више буде укључена у наш заједнички пут. Увек сам му говорио да искрено верујем да Грчка има природну улогу на Балкану, с обзиром на њен профил и искуство у ЕУ“, написао је Рама на свом налогу на платформи Икс (Твитер).

Он је истакао да су за њега разговор, комуникација, расправа са пријатељима, савезницима, партнерима и комшијама “суштина међународне политике“, као и подразумевајући покушај да се “ставите у кожу оног другог“.

“Албанија ће следећег октобра председавати овогодишњим Самитом Берлинског процеса у Тирани. Мој драги пријатељ и веома уважени колега у Атини је наравно позван да учествује и никада нисам могао да замислим да уместо њега позовем грчког председника, за кога такође имам највеће поштовање“, написао је Рама.

Албански премијер је оценио да је оно што спаја лидере у региону “веће од оног што их раздваја“, као и да се превише великих ствари у свету дешава “да бисмо постали таоци племенске унутрашње политике“.

Međunarodni sud pravde saslušaće prigovore Moskve u slučaju optužbi za genocid

Преузмите андроид апликацију.