Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Радови на подземној гаражи у Улици Модене усклађени са осталим радовима у граду

Радови на подземној гаражи у Улици Модене званично почињу сутра, потврдили су из већа за буџет, финансије и инвестиције Града Новог Сада.
Фото: Градске инфо

Уговор о Концесији потписан је у септембру 2020. године, за изградњу четири јавне гараже у Новом Саду – 3 подземне на локацијама Модена, Бановина и Трг републике и 1 надземна у Шафариковој улици.

„Гаража у Улици Модена је једна од четири гараже које су предмет Концесије, на којој радови званично почињу сутра, 27.5.2022. године. Локација гараже је одређена тако да обезбеди најбољу приступачност корисницима у зонама високе атрактивности. Лоцирана је у простору између Улице Илије Огњановића и Трга слободе (Змај Јовине улице)“, истакла је Адријана Месаровић, чланица Градског већа за буџет, финансије и инвестиције.

У питању је један од стратешких пројеката Града чија реализација ће обезбедити да се у најсконцентрисанијем делу градског језгра обезбеде јавна паркиралишта, на подземним нивоима, водећи рачуна о зашити животне средине.

„Пројектом је предвиђена изградња јавне гараже капацитета 267 паркинг места на три подземне етаже: на првом подземном нивоу налазиће се 88 паркинг места, на другом подземном нивоу налазиће се 87 и на трећем подземном нивоу налазиће се 92 паркинг места. Од укупног броја паркинг места стандардна су 245 паркинг места, 14 места су за особе са ивалидитетом и 8 за електрична возила“, нагласила је Месаровић.

Приступ и колска саобраћајна веза са уличном мрежом из окружења биће остварена преко две приступне саобраћајнице из Улице Модена. Пешацима ће бити омогућен приступ у објекат гараже степенишним вертикалама.

Фото: Градске инфо
Динамика радова усклађена са другим у граду

Динамика радова на изградњи гараже усклађена је са динамиком радова на измештању инфраструктуре, који ће почети такође у петак 27.05.2022. године који крећу из Улица Илије Огњановића и Модене измештањем инсталација водовода, канализације и Телекома.

Припремни радови почели су измештањем такси стајалишта из Улице Модене, а нова такси стајалишта обележена су на Булевару Михајла Пупина.

Обустава саобраћаја реализује се постепено, односно сукцесивно се затварају поједине деонице, у складу са динамиком радова, а како би грађани благовремено били упознати са изменом режима саобраћаја у зони извођења радова. Биће забрањен саобраћај за возила у улици Модене (од Булевара Михајла Пупина до Змај Јовине улице и Улице краља Александра) и слепом делу улице Илије Огњановића, док ће пешацима и даље бити омогућен пролаз.

У пројекат су укључне сва Јавна и Јавно комунална предузећа, градског и републичког нивоа, ЈКП „Водовод и канализација“, „Телеком Србија“, „Електродистрибуција Србије“, ЈКП „Новосадска топлана“, ЈКП „Информатика“, који ће у сарадњи са градским управама, реализовати радове на измештању подземне инфраструктуре која се налази у обухвату будуће гараже, свако из своје надлежности.

Фото: PrtSc/Izmene i dopune PGR/JP Urbanizam Novi Sad
Још важних појединости у вези са радовима

По измештању инсталација са дела парне стране улице Модена, Концесионар ће извести радове на изградњи дијафрагме и инсталационог тунела, у који ће бити положене цеви топловода.

Након завршетка радова, Град Нови Сад ће извршити партерно уређење простора изнад гараже.

Током периода извођења радова, доставна возила и возила станара улазиће у пешачку зону, кроз постојећи улаз у Гимназијској улици, а биће отворен и нови улаз у Његошевој улици.

Град Нови Сад посебну пажњу посвећује и очувању зеленог фонда Града, зеленило у зони радова биће измештено и пресађено. Пројектним решењем очувано је и заштићено стабло Копривића.

Сви елементи урбаног мобилијара, који се налазе у зони планираних радова, биће измештени и сачувани.

Pogledajte gde će se prostirati podzemna garaža u Ulici Modene (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.