Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Радило се пуном паром у Новом Саду: Од домова здравља до нових саобраћајница – више десетина реализованих пројеката у 2023. години (I део)

Град Нови Сад је у 2023. години успео да реализује преко 20 инфраструктурних пројеката, али и да започне скоро десетину нових, који ће бити финализовани током 2024. године.
Фото: Градске инфо

У наставку представљамо првих 10 комплетно завршених пројеката у текућој години.

1.Раскрсница Булевар Цара Лазара и Фрушкогорске улице – изградња кружне раскрснице са пратећом инфрструктуром и јавним осветљењем
Фото: Град Нови Сад

Радови на „турбо“ кружној раскрници започети су у децембру 2022. године, а раскрсница је пуштена у рад тачно пола године након тога.

Овим пројектом је обезбеђено 775 метара атмосферске канализације,653 метара саобраћајнице, 306 метара пешачке стазе, 308 метара бициклистичке стазе, 31 паркинг место, једна саобраћајна сигнализација/семафор и 10 стубова јавног осветљења.

Вредност инвестиције је 343,3 милиона динара.

2. Изградња дома здравља на Видовданском насељу
Фото: Град Нови Сад

Видовданско насеље је у текућој години добило комплетно опремљен дом здравља, чија је вредност 207 милиона динара.

Објекат новог дома здравља се протеже на 1.45 квадратних метара и изграђен је на две етаже. Радови су финализовани у јуну 2023. године.

3. Између улица Александра Невског и Емануила Јанковића у Новом Саду– изградња саобраћајних површина са пратећом инфраструктуром
Фото: Град Нови Сад

Простор између улица Александра Невског и Емануела Јанковића претворен је у урбани део изградњом саобраћајне површине са пратећом инфраструктуром.

Радови су трајали укупно 3 месеца. За то време је урађено 86 метара саобраћајнице,950 метара пешачке стазе, 85 метара фекалне канализације, постављено 14 стубова јавне расвете и обезбеђено 40 паркинг места.

из буџета града је за ову намену издвојено 29,6 милиона динара.

4. Објекат БИО-СЕНС продужетак Ул.Др Зорана Ђинђића: Изградња саобраћајних површина са пратећом инфраструктуромж
Фото: Град Нови Сад

У априлу 2023. године улица Др. Зорана Ђинђића је продужена изградњом саобраћајних површина са пратећом инфраструктуром.

Предметом уговора је изграђено 298 метара саобраћајнице, 279,8 метара фекалне канализације, 299,74 метара водоводне мреже, постављено је 19 стубова јавне расвете и направљено 36 паркинг места. Вредност радова је 104 милиона динара.

Отварањем Научно-технолошког института БиоСенс у Новом Саду отворена је нова ера научно-истраживачког рада у Србији.

5. Улица Краљевића Марка Од Булевара Краља Петра Првог До Булевара Јаше Томића у Новом Саду – изградња саобраћајних површина са пратећом инфрструктуром
Фото: Град Нови Сад

Новембра прошле године отпочети су радови на изградњи саобраћајних површина са пратећом инфрструктуром у улици Краљевића Марка.

У мају 2023. године комплетно је завршено 475 метара саобраћајнице, 950 метара пешачких стаза, 267,49 метара фекалне канализације, 18 стубова јавне расвете и 102 паркинг места. Ови радови су коштали укупно 133 милиона динара.

6. Улица Крајишка у Петроварадину – изградња саобраћајних површина са пратећом инфрструктуром
Фото: Град Нови Сад

Град Нови Сад је пре уговореног рока завршио радове на изградњи саобраћајних површина са пратећом инфраструктуром у Крајишкој улици у Петроварадину, на деоници од Улице Томе Маретића до Буковачког пута.

Улица Крајишка добила је нови коловоз, проширењем на 5 метара у дужини од 674 метара, чиме је  омогућен двосмерни саобраћај у целој дужини улице. Такође, у већем делу улице изграђене су обострано пешачке стазе у дужини од 1.149 метара. Како би кретање пешака било што безбедније, на местима пешачких прелаза постављене су платформе за умирење саобраћаја.

Вредност радова је била 158,3 милиона динара.

7. Храм у Бегечу – партерно уређење са пратећом и јавним осветљењем
Фото: Град Нови Сад

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције прошлог децембра започела је радове на партерном уређењу порте Храма Светог апостола и јеванђелисте Луке у Бегечу. Радови су обухватили изградњу реплике постојеће ограде, поплочање стаза и њихово осветљење, хортикултурно уређење простора и изградњу савременог дечијег игралишта.

Вредност радова на партерном уређењу око Храма у Бегечу износи 38,9 милиона динара, а завршетак радова, у складу са уговореним роком од 180 календарских дана, испоштован је јуна текуће године.

8. Уређење блоковских површина са пратећом инфраструктуром – Блок Бате Бркића
Фото: Град Нови Сад

Уређење блока Бате Бркића обухватило је изградњу нових 105 паркинг места, 276 метара саобраћајница, 345 метара канализационе мреже, 59 метара водоводне мреже, 35 нових стубова јавне расвете као и пешачких стаза.

Укупна вредност радова износила је 51 милиона динара којом је обухваћена прва и друга фаза радова.

9. Улица Илариона Руварца– изградња паркинга са пратећом инфраструктуром
Фото: Град Нови Сад

Изведени су радови на изградњи паркинга са пратећом инфраструктуром у Улици Илариона Руварца.

Пројектом је изграђено 26 управних паркинг места за путничка возила, од чега су два места предвиђена за особе са инвалидитетом. На сваком четвртом паркинг месту остављен је простор за садњу дрвећа.

Питање одводњавања атмосферских вода решено је изградњом 55,5 метара атмосферске канализације. Са саобраћајних површина се отицај врши преко два новопројектована сливника, односно одвођењем краком атмосферске канализације у постојећу канализацију у Улици Илариона Руварца.

Вредност радова:9,2 милиона динара

10. Улица Лазе Нанчића –Изградња саобраћајних површина са пратећом инфраструктуром
Фото: Град Нови Сад

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције у априлу 2023. године је почела радове на инфраструктурном опремању дела улице Лазе Нанчића.

Изграђене су саобраћајнице у дужини од 360 метара, фекалне и атмосферске канализације, водоводне мреже, а постављено је и 14 стубова јавног осветљења.

Ускоро следи други део текста, где ће бити представљени остали инфраструктурни пројекти Града који су комплетно завршени у 2023. години.

Deset kapitalnih projekata koji su preporodili Novi Sad – mostovi, bolnice, fabrike i kultura

Преузмите андроид апликацију.