Почетна > Свет
Свет

Радев: Парламентарни избори 2. априла

Бугарски председник Румен Радев рекао је данас да ће избори за нови сазив парламента те земље бити одржани 2. априла.
Фото: Танјуг/AP Photo/Virginia Mayo

Најављени избори биће пети парламентарни избори по реду у року од две године, јер након последњих избора ниједна посланичка листа није успеле да формира владу, преноси Ројтерс.

Радев је рекао да ће распустити парламент 3. фебруара и изразио наду да ће посланици до тада усвојити законе који су потребни како би се осигурало да се средства помоћи Европске уније ефикасно користе.

Председник Бугарске је раније рекао да ће поново именовати садашњег привременог премијера Галаба Донева да води земљу док се не формира нова влада након ванредних избора.

Бугарска Социјалистичка партија је саопштила данас да није успела да формира владу и да је вратила неиспуњени мандат председнику земље.

„Учинили смо све што је било потребно да испунимо трећи мандат“, рекла је лидерка странке Корнелија Нинова и додала да упркос постављању јасних националних приоритета у разговорима са другим странкама није било довољно воље за формирање владе, пренеле су „Новините“.

Аналитичари очекују да ће нови избори поново произвести подељен парламент који ће се борити да пронађе компромис и створи коалициону владу.

Meloni: Proširenje EU na Balkan mora biti prioritet

Преузмите андроид апликацију.