Početna > Biznis
Biznis

Rada na crno u Srbiji sve manje

Siva ekonomija u Srbiji je u padu, rečeno je danas na predstavljanju tri studije posvećene toj temi u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
Foto: Unsplash/Unsplash+

Kako je navedeno, obim poslovanja mimo propisa u legalnoj, registrovanoj privredi, u proteklih pet godina smanjen je sa 14,9 na 11,7 odsto BDP-a.

Reč je, istaknuto je, o sumi od čak 6,5 milijardi evra, koliko preduzeća godišnje obrnu zahvaljujući neprijavljivanju zaposlenih, isplati dela plata na ruke i skrivanju profita, zbog čega su dodatne mere, pre svega usvajanje novog Programa za suzbijanje sive ekonomije, neophodne u rešavanju jednog od najvećih ekonomskih izazova.

„Procene su da je svako četvrto preduzeće uključeno u sivu ekonomiju, dok je pre pet godina to bilo svako treće”, rekla je profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Gorana Krstić, jedan od autora studije „Siva ekonomija u Srbiji 2022”.

Prema njenim rečima, angažovanje radnika na crno i isplata dela plate na ruke i dalje su ključni elementi sive ekonomije i od 100 dinara koje firme zarade u sivoj zoni, 64 steknu na ovaj način, a 36 dinara od neprijavljivanja profita.

Delatnost koja je „najporoznija” na pojavu sive ekonomije je građevinarstvo, gde je svako peto preduzeće u sivoj zoni (kao i u prerađivačkoj industriji), a čak 13 odsto radnika je neformalno angažovano (na drugom mestu je poljoprivreda).

U celokupnoj legalnoj privredi udeo zaposlenih na crno opao je sa 11 na 8,5% u proteklih pet godina i broj neformalno angažovanih radnika smanjen je za 200.000 što je još jedna potvrda pada sive zone.

Veću sklonost ka aktivnostima sive ekonomije imaju preduzeća i preduzetnici koji su pokrenuli biznis pre najviše tri godine, preduzeća sa povezanim licima i firme bez zaposlenih.

Boing otpušta 2.000 radnika iz sektora finansija i ljudskih resursa

Preuzmite android aplikaciju.