Почетна > Бизнис
Бизнис

Путници углавном не праве проблем због доплате авионских карата

Грађани Србије не праве веће проблеме око доплате карата за авио-превоз у оквиру туристичког аранжмана због поскупљења горива, а поједине агенције ће саме платити тај издатак из сопственог прихода, рекли су данас у туристичким агенцијама.
Фото: Unsplash/zegarr

Комерцијални директор туристичке агенције Плана турс Милан Васић рекао је да је занемарљиво мало жалби због накнадне доплате авионске карте у оквиру аранжмана.

„Обавестили смо путнике 20 дана пре почетка аранжмана да због поскупљења горива авиокомпаније траже доплату од 30 до 50 евра за карту и нема много жалби због тога”, рекао је Васић.

Додао је да путник има право да откаже аранжман у случају да доплата прелази осам одсто вредности аранжмана, али да доплата сада износи до седам одсто.

Доплата за авио-превоз до грчких острва је, како је рекао, од 30 до 35 евра, за Турску 40 евра, а за Египат 50 евра.

Васић је рекао да вредност авиокарте чини 50 одсто вредности аранжмана за Египат и да кошта 300 евра, па је доплата од 50 евра нешто мање од 20 одсто од цене летовања у тој земљи.

Васић је рекао да су ти аранжмани продати почетком године, пре поскупљења горива, и да су агенције направиле анекс уговора, али да путници не траже да виде калкулацију.

Та агенција је, према његовим речима, скоро распродала све аранжмане са авипревозом за јул и август, а да у понуди има још аранжмана са аутобуским и сопственим превозом.

Туристичка агенција Еуротурс из Ниша је, према речима генералног директора Милана Петковића, одлучила да из сопственог прихода плати трошак доплате за авиокарте јер „није желела да изазива незадовољство код путника”.

Доплате за авиокарте су, према његовим речима, биле од 70 до 100 евра.

„Преузели смо трошак доплате на своју штету јер нисмо желели незадовољне путнике иако је карта поскупела из објективних разлога”, рекао је Петковић.

Истакао је да су цене аранжмана у понуди кориговане после поскупљења горива, али да је „најгоре што нико не гарантује ту цену до реализације аранжмана”.

Петковић је рекао да нема проблема са скупим аранжманима где су доплате за авиокарте највеће јер се они, углавном, не продају много раније у односу на време коришћења, па није ни било доплата.

Он је рекао да се страхује шта ће бити даље и да ли ће гориво поскупљивати и током лета јер нико не гарантује да је ово поскупљење карата коначно.

Директорка туристичке агенције Олимпик травел у Крагујевцу Бранка Караџић рекла је да та агенција није имала до сада проблема због доплате авионских карата јер је у програмима назначена та могућност и путници су тиме на време обавештени.

„Бојимо се да то неће бити последње поскупљење авонских карата и то може да направи проблем током лета”, рекла је Караџић.

Situacija sa šećerom se polako stabilizuje

Преузмите андроид апликацију.