Početna > Svet
Svet

Putin: Zapad želi globalni sukob, režim u Kijevu služi interesima trećih zemalja

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u svom obraćanju Federalnoj skupštini Rusije da Zapad želi globalni sukob i strateški poraz Rusije, a da režim u Kijevu služi interesima trećih zemalja.
Foto: Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Elite Zapada ne kriju svoje ciljeve – naneti Rusiji, kako kažu, ovo je direktan govor, strateški poraz… To znači da sa nama za svagda okončaju, odnosno nameravaju da lokalni sukob u Ukrajini pretvore u fazu globalne konfrontacije“, rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Predsednik Rusije je dodao da „sadašnji ukrajinski režim“ ne služi nacionalnim interesima, već interesima trećih zemalja, a da Zapad koristi Ukrajinu i kao oružje protiv Rusije i kao poligon za obuku.

OBRAĆANJE ruskog predsednika Vladimira Putina ruskoj političkoj i vojnoj eliti danas pokazalo je da je izgubio dodir sa realnošću, saopštio je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

On je u izjavi za Rojters naveo da je Putin „u potpuno drugoj realnosti, gde nema mogućnosti za organizovanje dijaloga o pravdi i međunarodnom pravu“.

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR Entoni Blinken izjavio je danas u Atini da je rat ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine strateški neuspeh.

„Godinu dana nakon što je predsednik Putin napao Ukrajinu, jasno je da je njegov rat strateški neuspeh u svakom pogledu“, rekao je Blinken.

Blinken je dao ovu izjavu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim ministrom inostranih poslova Nikosom Dendijasom u Atini, prenosi Rojters.

PREMIJERKA ITALIJE Djordja Meloni doputovala je danas u svoju prvu zvaničnu posetu Ukrajini, a planirano je da se nakon obilaska Buče i Irpinja, mesta kod Kijeva gde su počinjeni zločini nad civilima, popodne sretne sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Meloni je u Kijev doputovala specijalnim vozom iz Poljske, a nakon dolaska je izjavila da je „počastvovana“ što se nalazi u Ukrajini, prenosi agencija ANSA.

RUSKE snage su juče u oblasti Harkova uništile američki radar ANTPQ-37 i tri haubice, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Konašenkov je dodao da su ruske snage uništile i ukrajinsko skladište municije blizu Harkova, prenosi TASS.

MILITANTI iz ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Ajdar“, koji se zabranjen u Rusije, su primećeni blizu Bahmuta, izjavio je penzionisani potpukovnik Narodne milicije takozvane Luganske narodne republike Andrej Maročko.

Maročko je dodao da je zadatak „Ajdara“ da drže ukrajinske pozicije kod Bahmuta i spreče dezertiranje mobilisanih vojnika, prenosi TASS.

Putin: Učinili sve da se problem reši mirnim putem, Zapad imao drugačiji scenario

Preuzmite android aplikaciju.