Почетна > Бизнис
Бизнис

Путин упозорава: Цене лекова расту, а неки лекови недостају

У последње време, цене лекова су порасле и постоји недостатак једног броја лекова, упркос расту фармацеутске производње у Русији, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин.
Фото: Pexels/ Suzy

„Током три квартала прошле године недостатак је износио око 22 одсто, а 60 одсто нашег тржишта су лекови домаће производње. Ипак, настала је несташица неких лекова, а цене су расле“, рекао је Путин на састанку са члановима владе, пренела су „Известија“.

Раније овог месеца Росздравнадзор је признао да може доћи до кашњења у испоруци одређених производа апотекама због логистичких проблема.

Анкета спроведена међу фармацеутима показала је да је око 99 одсто представника апотекарских установа у 2022. години имало пробела са недостатком лекова.

Најчешћа је била привремена несташица антибиотика и антипиретика, а недостатак је уочен и код лекова за одрасле и таблета и сирупа и супозиторија за децу.

Тако су међу лековима, чији су привремени прекиди у снабдевању најчешће примећени, били антибиотици Амоксиклав, Аугментин и Панклав.

Од антипиретика, представници апотека су указали на проблеме са Нурофеномом за децу.

Путин је изјавио и да Русија не брани и не ограничава увоз лекова.

Многе стране компаније настављају да раде у земљи, али је неопходно повећати сопствена истраживања, рекао је он, пренеле су РИА Новости.

„Као што знате, ми не бранимо увоз, не ограничавамо га. Радимо са произвођачима који традиционално раде на нашем тржишту, страним произвођачима. Морам рећи да многи настављају овај посао као и обично. Али неки од њих су обуставили истраживања, као и ми и наравно, веома је важно да појачамо наше напоре у овом правцу“, рекао је Путин на састанку са члановима владе и поручио: „Надам се да ће се то и даље дешавати“.

NBS omogućila reprogram kredita dužnicima koji otkupljuju i skladište voće

Преузмите андроид апликацију.