Почетна > Бизнис
Бизнис

НБС омогућила репрограм кредита дужницима који откупљују и складиште воће

Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) усвојио је данас одлуку којом је омогућен репрограм пољопривредних кредита и оним дужницима који се баве откупом и складиштењем воћа, саопштила је Народна банка.
Фото: Wikimedia Commons/Fred Romero

Из НБС наводе да је овај репрограм омогућен пошто су у тренутној фази пољопривредног циклуса због отежаних околности, а посебно смањене тражње и неповољних кретања цене малина на међународном тржишту, укључени у ланац производње и откупа воћа, односно малина, у посебно неповољном положају.

Репрограм обавеза подразумева могућност одлагања измиривања обавеза дужника према банци по основу главнице најмање шест, а највише 12 месеци.

Рок отплате кредита се у случају репрограма продужава тако да износ рате, односно периодичне обавезе која би се плаћала по истеку грејс периода, утврђен у моменту одобравања репрограма не буде већи од износа пре примене репрограма, а у току трајања грејс периода дужници ће плаћати искључиво уговорену камату.

Право на репрограм могу остварити дужници који 31. маја прошле године нису били у доцњи дужој од 90 дана по било којој обавези према банци на коју се репрограм примењује, који нису у статусу неизмирења обавеза у тој банци и чија се потраживања не сматрају проблематичним кредитом.

Захтев за репрограм дужници могу поднети банци у њеним пословним просторијама, електронским путем или поштом до 30. априла 2023. године, при чему банке репрограм дужнику одобравају у року од 30 дана од пријема захтева.

Из НБС наводе да усвајањем овог прописа, у сарадњи с Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, Народна банка исказује пуно разумевање за отежане околности у којима су се, поред пољопривредних произвођача који се баве производњом воћа, нашли и они који обезбеђују реализацију производње откупом и складиштењем воћа у хладњачи.

NALED: Elektronski i električni otpad treba reciklirati na pravi način

Преузмите андроид апликацију.