Почетна > Свет
Свет

Путин поднео Државној думи нацрт о раскидању уговора Савета Европе

Руски председник Владимир Путин поднео је Државној думи нацрт закона о раскиду међународних споразума Савета Европе, који се односе на Русију.
Фото: Mikhail Metzel/Sputnik/Kremlin Pool/Photo via AP

Како Риа Новости наводе, у бази података Државне думе Русије регистрован је нацрт закона о престанку важења међународних уговора Савета Европе које је поднео Путин у којем предлаже се да се раскине укупно 21 споразум.

„У вези са престанком чланства Русије у Савету Европе сматра се да су од 16. марта 2022. године престали за Русију да важе следећи међународни споразуми: Повеља Савета Европе од 5. маја 1949. године, Конвенција за заштиту људских права и основних слобода од 4. новембра 1950. године, Општи споразум о имунитетима и привилегијама, Европска конвенција о сузбијању тероризма од 27. јануара 1977. године, Европска повеља о локалној самоуправи и Европска социјална повеља“, наводи се у документу на сајту Државне думе.

Москва је 15. марта објавила званичну ноту о повлачењу из Савета Европе и Европске конвенције о људским правима нагласивши да ће испуњавати одлуке Европског суда о људским правима уколико буду у складу са Уставом Русије.

Касније тог дана Парламентарна скупштина Савета Европе једногласно је усвојила резолуцију којом је обавестила Комитет министара да Москва не може бити члан Савета, а следећег дана Комитет министара усвојио је одлуку да Русија престаје да буде члан те организације од 16. марта.

Šojgu najavio povećanje broja aktivnih pripadnika vojske na 1,5 miliona

Преузмите андроид апликацију.