Početna > Svet
Svet

Putin opozvao dekret koji je podržavao suverenitet Moldavije

Ruski predsednik Vladimir Putin opozvao je dekret iz 2012. koji je delimično podržavao suverenitet Moldavije u rešavanju budućnosti Pridnjestrovlja, separatističkog regiona koji se graniči s Ukrajinom i u kojoj je Rusija stacionirala trupe.
Foto: Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Dekret, koji je juče opozvan, oličenje je ruske spoljne politike pre 11 godina koja je podrazumevala bliže odnose Moskve s Evropskom unijom i SAD, prenosi Rojters.

Naredba kojom se poništava dokument iz 2012. objavljena je na sajtu Kremlja, navodi se da je odluka doneta kako bi se „obezbedili nacionalni interesi Rusije u vezi s dubokim promenama koje se događaju u međunarodnim odnosima“.

Moldavski predsednik zajedničke kontrolne komisije u bezbednosnoj zoni oko Pridnjestrovlja Aleksandru Flenčea rekao je da otkazivanje ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta.

„Ukaz je politički dokument koji sprovodi koncept spoljne politike Rusije. Moldavija i Rusija imaju osnovni politički sporazum koji predviđa uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta naših zemalja“, rekao je Flenčea za Publika-TV.

Kremlj je saopštio da su odnosi Rusije sa Moldavijom, čije je rukovodstvo obećalo da ce nastaviti sa nastojanjima da se pridruži EU, veoma napeti i optužio ovu zemlju da sprovodi antirusku politiku.

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je da će „pažljivo proučiti“ dokument.

Smeštena između Rumunije i Ukrajine, Moldaviju, jednu od najsiromašnijih država u Evropi, od 2020. predvodi predsednica Maja Sandu uz snažnu podršku SAD-a i Evropske unije, prenosi Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden sastao se sa njom juče u Poljskoj i potvrdio svoju dalju podršku.

Dekretom iz 2012. Rusija se obavezala na traženje načina za rešavanje separatističkog pitanja „na temelju poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije u određivanju posebnog statusa Pridnjestrovlja“.

Ovaj region proglasio je nezavisnost 1990. godine, godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija ujediniti s Rumunijom, čiji jezik i kulturu uglavnom deli.

Nakon kratkog rata Moldavije sa separatistima 1992., nije bilo nasilja u proteklih 30 godina, s ruskim „mirovnim snagama“ koje su još uvek raspoređene na maloj teritoriji, koji nema međunarodno priznanje, navodi Rojters.

Vang Ji: Odnosi Kine i Rusije čvrsti kao kamen

Preuzmite android aplikaciju.