Почетна > Србија
Србија

Пуњачи и субвенције за е-аутомобиле у Србији

У нашој земљи тренутно се користи око 4.000 електричних и хибридних возила, процена је Министарства заштите животне средине.
Фото: Pixabay/Mikes-Photography

Иако су возила на електрични и хибридни погон већ дуги низ година присутна на тржишту, очекује се да ће њихова производња и употреба тек доживети праву експанзију, пише Политика.

Разлози за то су бројни – од различитих регулатива за очување животне средине које државе широм света усвајају, преко пораста еколошке свести самих возача, до индустрије аутомобила која и сама настоји да своје производе учини мање штетним по околину.

Садашња висока цена електричних и хибридних возила главна је препрека за многе возаче који би се радије определили за овај зелени вид транспорта. Ипак, уз пораст масовне производње и даљи развој технологија очекује се да ће цена у будућности бити нижа. Док се то не деси, велики број земаља, међу њима и Србија, нуде различите олакшице како би подстакле куповину електричних и хибридних возила. Тако је крајем прошле године Влада Републике Србије усвојила Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане куповине електричних и хибридних возила, којом је за подстицај куповине еколошки прихватљивих возила издвојено 120 милиона динара, а у зависности од врсте возила субвенције могу да износе од 250 до 5.000 евра.

Осим тога, на снази је и одлука Владе да власнике електричних и хибридних аутомобила ослободи плаћања пореза на употребу моторних возила.
Значајнији раст продаје електричних и хибридних возила очекује се у годинама које долазе. Предуслови за то су да држава настави програм субвенција за набавку ових возила и власницима омогући додатне олакшице.

Такође, осим приступачније цене возила која би многе возаче мотивисала да се определе за овај еколошки вид транспорта, већем броју електричних возила на нашим путевима допринело би и повећање броја пунктова за пуњење батерија.

Нико не зна тачно колико је пуњача доступно у Србији. Не рачунајући кућне, приватне пуњаче, на јавним местима и код фирми има их двадесетак у Београду, према подацима апликације PlanPlus и још толико по Србији, према апликацији Plugshare.

У склопу путне модернизације у Републици Србији, као пилот пројекат, ЈП Путеви Србије инсталирало је пет пуњача за електричне аутомобиле на кључним тачкама на аутопутевима. Тако возачи који пролазе Србијом своје аутомобиле могу допунити када уђу у земљу на наплатној станици „Прешево“ (из правца Македоније ка Нишу), „Шид“ (из Хрватске ка Београду), „Димитровград“ (из Бугарске ка Нишу), „Суботица југ“ (из Мађарске ка Београду), као и на платоу бивше наплатне станице „Београд“ код Бубањ потока (код Икее, смер ка Нишу).

У плану је постављање још три ултра брза електропуњача, снаге 175 кW, на платоу бивше наплатне станице „Ниш“ и по један пуњач у оба смера на наплатној станици „Београд“, а након тога додатних десет електропуњача, снаге 50 кW на кључним локацијама главних путних праваца.

Фото: Pexels/Chad Russell

Огромна предност неког ко вози електрични или хибридни аутомобил у Србији – струја као гориво му је за сада бесплатна, било да пуни на аутопуту, или у, рецимо, јавној гаражи на Обилићевом венцу у Београду.

У Србији нико не наплаћује пуњење аутомобилских батерија струјом јер за то нема законског основа. Да би неко ту струју продавао морао би да буде регистрован и да има лиценцу као и сваки други продавац струје за домаћинство или привреду. У пракси може да се деси да вам паркирање уместо 100 динара, са пуњењем наплате 200 динара.