Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Птице у стану: Папагајска болест и како против ње

Сјајни љубимци чије држање у кућним условима може бити проблематично
Фото: Pixabay/pixel2013

Птице могу бити сјајни љубимци и укућани, међутим, држање птице некад може бити и проблематично, на пример – када се јави папагајска болест. А ево о чему је реч.

Иако назив делује као да је у питању нешто метафорично, на пример, да постанете “зависни” од папагаја (један није није довољан, већ их морате имати више), није реч ни о каквој шаљивој ствари. Реч је о правој болести.

Папагајска болести (пситакоза) је болест код птица коју изазива бактерија хламидија, заразна је и може се пренети на човека.

Свака заражена птица постаје клицоноша и преноси болест свом власнику тако што се удахне заражена прашина из кавеза птице, приликом чишћења или директним контактом са оболелом птицом у било ком облику, као и у контакту са њеним перјем и изметом, преноси Апетит.рс.

Упркос називу, ову болест могу ширити и птице које нису папагаји. Постоји око 130 врста птица које је могу пренети на човека.

Болест се манифестује најпре повишеном температуром која траје и до 3 недеље, затим компликацијама са органима за дисање и варење.

Неки од симптома су: гађење, губитак апетита, болови у стомаку, а могу се јавити и болови у леђима и осетљивост на светлост.

Симптоми се јављају нагло и често су праћени сувим кашљем.

Мора се лечити одмах јер исход може бити и фаталан. Јако је тешко дати дијагозу, па је најважнија превентива.

Како смањити опасност од папагајске болести

Већ смо нагласили да је превентива важна, када је у питању папагајска болест. Наиме, потребно је да знате одакле ваша птица тачно долази и ко је одгајивач.

Познати одгајивачи и продавци – одгајивачи од поверења поштују прописе о хигијени и здрављу, па са њима нема грешке.

Оболела птица се најчешће добија куповином на пијаци или сличним местима. Од папагајске болести најчешће оболевају ветеринари, одгајивачи, продавци и власници птица.

Да ли ово значи да су птице лоши љубимци?
Фото: Pixabay/Schwoaze

Након читања ово текста можда ћете имати и малу бојазан према птицама – поготово ако планирате да набавите неку.

Немојте се плашити! Птице су и даље дивне животиње, али ми можемо учинити све што је у нашој моћи да бирамо.