Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Први путнички брод стигао у Нови Сад са око 100 путника из Америке

Први путнички брод стигао је данас у Нови Сад и тако отворио овогодишњу туристичку сезону крузера у целој Србији. Представници Града Новог Сада, Првог паробродског друштва, и Туристичке организације Новог Сада дочекали су крузер „Амаверде” којим је стигло око 100 путника из Америке.
Фото: НС уживо/Павле Пејић

Догађају је присуствовао и члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић који је том приликом свим путницима и члановима посаде пожелео добродошлицу у Нови Сад.

Фото: НС уживо/Павле Пејић

„Драго ми је што смо данас у прилици да дочекамо први крузер у Новом Саду у овој години, чиме и отварамо туристичку сезону крузера у целој Србији. Број путничких бродова који пристају у Новом Саду је из године у годину све већи. У 2022. години на путничком пристаништу у Новом Саду пристало је 372 брода, а искрцало се преко 35000 путника, што је више за три пута, како бродова, тако и путника у односу на пре десетак година.

Наш заједнички циљ је да се вратимо на ниво од пре Короне, када је 2019. године било 430 бродова. Јако је важно оно што им понудимо када изађу са брода, јер су углавном за њих припремљени полудневни или целодневни излети. У програмима обиласка гостију су углавном центар града и Петроварадинска тврђава, посета музејима и галеријама, али и фрушкогорским манастирима и Сремским Карловцима. У последње време, туристи су све више заинтересовани за обилазак винарија али и радионица за припремање локалне хране на ченејским салашима“, рекао је Милорад Радојевић.

Фото: НС уживо/Павле Пејић

„У 2019. години смо забележили највећи број пристанака крузера, а у овој години се надамо да ће се то још повећати. Оно што је важно јесте да наша индусттија зависи од много фактора, од водостаја, политичких дешавања у другим државама и слично. Шездесет одсто путника чине туристи из Немачке и Енглеског говорног подручја као и Француско говорно подручје па затим сви остали. Ове године имамо два нова пристаништа, то су Смедерево и Костолац“, рекла је Ивана Миленковић из компаније Прво паробродско друштво.

Фото: НС уживо/Павле Пејић
Медијима се такође обратила и Ксенија Хајдуковић, из Агенције за управљање лукама која је истакла:

„Велико ми је задовољство што данас први пут обележавамо почетак наутичке сезоне у Новом Саду. Подсетићу да је Агенција за управљање лукама током прошле године забележила 1419 пристајања у нашој земљи и 135.000 путника, од чега је 370 пристајања остварено баш у Новом Саду. У Србији је тренутно отворено 8 међународних пристаништа, у Београду, Новом Саду, Доњем Милановцу, Смедереву, Кладову, Голупцу, Костолцу и од ове године у Сремској Митровици. Наша земља је земља изузетних наутичких потенцијала и желимо да их у потпуности искористимо јер се Дунавом и Савом спајамо са целим светом. Заједнички са Владом Србије планирамо да отворимо нова путничка пристаништа, у Шапцу, Земуну и Раму. Подижемо свест о значају наутике у Србији. Желим добродошлицу свим туристима у нашој земљи.“

Туристкиња Мишел, из америчког града Сијетла, истакла је да је први пут у Србији и да је веома узбуђена. Радује се да види Петроварадинску тврђаву, а за Нови Сад се одлучила јер је ово једини део Европе који још није посетила. При доласку је дегустирала ракију којом је била одушевљена!

Фото: НС уживо/Павле Пејић

На Кеју, где је пристао брод, за путнике је уприличен наступ фолклорног друштва, уз тамбураше и традиционално послужење, а након културно-уметничког програма гости брода ишли су у обилазак Новог Сада.

Фото: НС уживо/Павле Пејић

Према подацима Агенције за управљање лукама, на путничком пристаништу у Новом Саду у 2022. години највише бродова је пристало у јуну и то 68, када се искрцало и највише путника 6683, потом следе мај, са 65 пристајања бродова и 6321 путника и септембар, са 53 пристајања и 5556 путника.

Novi Sad u budućnosti – Bulevar oslobođenja kao pešačka zona, Futoška pijaca nalik Akropolju (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.