Почетна > Нови Сад > Новосадске приче
Нови Сад Новосадске приче

Први пут у међународној дипломатији коришћен округли сто у Сремским Карловцима

На брду изнад Сремских Карловаца на месту данашње Капеле мира пре четри века склопљен је Карловачки мир и том приликом први пут је коришћен округли сто у међународној дипломатији.
Фото: Wikimediacommons/Unknown

На том месту, у садашњим Сремским Карловцима, потписан је један од најзачајнијих мировних докумената. Тако је завршен велики Бечки рат између Аустрије и Турске. Може се рећи да је управо овде настао онај чувени израз – преговори за округлим столом.

Када је Отоманска империја са хришћанском лигом коју су чиниле Аустрија, Пољска, Венеција и Русија дугих 72 дуга дана преговарали за првим округлим столом у историји међународне дипломатије.

Четри делегације су се за то време састајале 36 пута, а како би сви представници били равноправни улазили су у бараку смештену на пољани истовремено, она је представљала импровизовану конференцијску салу. Кроз четворо врата се улазило, са једне стране хришћанска лига, са друге стране представници отоманског царства, а такође као силе посредници Енгелска и Холандија са севера и југа.

Преговори у Карловцима били су толико исцрпљујући, да њихов завршетак један од венецијанских представника није ни дочекао. Умро је током заседања и сахрањен је у дворишту капеле. Над његовом хумком и данас стоји оронула плоча са грбом. После вишевековних ратова зараћене стране су кренуле путем мира и сарадње.

100 година касније тачније 1817. године на том месту католички фрањевци су подигли Капелу мира елипсоидног облика која имитира први округли сто и данас поред великог историјског значаја представља туристичку атракцију.

Фото: Wikimediacommons/Ванилица

Овим су Сремски Карловци стављени на мапу оних места где су потписани изузетно значајни мировни споразуми и ово је место којем увек треба да се вратимо, обавезно посетите Капелу мира и будите сведок исписане историје.

Gde se u Novom Sadu jede najlepši sladoled?

 

Преузмите андроид апликацију.