Почетна > Свет
Свет

Први корак Кијева ка пријему Украјине у ЕУ

Надлежни украјински званичници су попунили упитник који представља први корак и полазну тачку за процес одлучивања Европске уније о пријему Украјине у чланство ЕУ, потврдио је Игор Жовква, заменик шефа кабинета председника Владимира Зеленског.
Фото: Unsplash/ALEKSE-LALEMAND

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предала је упитник украјинском председнику Зеленском током посете Кијеву 8. априла, обећавајући бржи почетак процеса пријема Украјине у чланство ЕУ по завршетку рата са Русијом.

„Данас могу да потврдим да је украјинска страна попунила упитник”, рекао је Жовква у синоћњем интервјуу на украјинском јавном сервису и истакао да ће Европска комисија морати да изда препоруку о усклађености Украјине са неопходним критеријумима за чланство. Он је изразио оичекивање да ће препорука бити позитивна, а онда ће, како је рекао, лопта бити у поседу земаља чланица ЕУ, пренео је Танјуг.

„Украјина очекује да ће стећи статус земље кандидата за приступање ЕУ већ у јуну, током заказаног састанка Европског савета”, рекао је Жовква.

Orban – kamen spoticanja u odnosima Mađarske i Poljske

Преузмите андроид апликацију.