Почетна > Свет
Свет

Орбан – камен спотицања у односима Мађарске и Пољске

Пољска и Мађарска, поред блиских историјских веза, имају и посебан политички однос откако се 2015. странка Право и правда (ПиС) вратила на власт у Пољској. Ово је Варшави и Будимпешти омогућило међусобну сарадњу и заштиту у дипломатским сукобима са званичним Бриселом.
Фото: PrtSc/BBC News/YouTube

Крајем прошле године савезништво Фидеса Виктора Орбана и ПиС-а Јарослава Качињског досегло је историјски максимум преко платформе евроскептичних партија усмерених на „националну трансформацију” ЕУ. У то време Орбан је представљао спону између ПиС-а и Националног фронта Марин ле Пен, која је у пољским медијима истицала како је Украјина интересна сфера Русије. Качињски је савез с Орбаном и сарадњу с Ле Пеновом правдао идеолошком блискошћу и „вишим интересима”, без обзира на то што о Русији „другачије мисле”.

Међутим, након почетка рата у Украјини и одлуке Орбана да према Русији заузме другачији курс у односу на Брисел и Вашингтон, ПиС је почео убрзано да се удаљава од свог мађарског савезника. Премијер Матеуш Моравјецки неколико пута је оштро упозорио Орбана да усклади свој однос према Русији са ЕУ и НАТО.

Због одлуке Орбана да забрани испоруку оружја Украјини дошло је и до суспензије чланства Мађарске у Вишеградској групи. У јеку недавне предизборне кампање у Мађарској, Пољска је само формално обележила традиционални дан пољско-мађарског пријатељства, док је у пољским медијима и политичкој јавности готово постигнут консензус у осуди Орбанове политике према рату у Украјини.

Дугогодишњи критичари Орбанове политике у Пољској наводе да је овај политичар организовао изборну регулативу која је фаворизовала Фидес, као и медијску доминацију ове партије у националним и локалним медијима. Премијеру Мађарске приписане су и „тешко уочљиве” изборне манипулације као што је подмићивање најсиромашнијих, али и исплата повећаних социјалних давања пре избора.

Након што је Орбан освојио четврти премијерски мандат, пољски либерални кругови углавном се баве разлозима неуспеха мађарске опозиције и покушавају да на њеним искуствима граде победничку стратегију за изборе у Пољској следеће године. Различитост изборних система у две државе, слабији рејтинг ПиС-а у односу на Фидес, као и већа идеолошка блискост пољске опозиције у односу на мађарску, по речима бројних аналитичара, могли би у одлучујућој мери да утичу на смену власти у Пољској.

Zeleni sertifikat za sada važi bez ograničenja

Преузмите андроид апликацију.