Почетна > Србија
Србија

Просечна пензија ће од јануара премашити 45.700 динара

Ванредним повећањем пензија за 5,5 одсто од 1. октобра, које је најавио председник Србије Александар Вучић просечна пензија ће достићи скоро 40.000 динара, а редовним повећањем од 1. јануара за 14,6 одсто, премашиће 45.700 динара, односно 390 евра, изјавио је директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Реља Огњеновић.
Фото: Градске инфо

Он је, како је објављено на сајту Фонда ПИО, истакао да је изменама Закона о ПИО омогућено да у току године буде и више повећања пензија и да се осим редовног обезбеђује и ванредно усклађивање, чиме се, како је оценио, води рачуна о стандарду најстаријих.

Навео је да је Фонд ПИО финансијски спреман за ванредно усклађивање, што, према његовим речима, потврђују резултати остварени у првих пет месеци.

„Наплаћено је више прихода од доприноса за 14,4 милијарде динара, односно за 5,25 одсто више него што је предвиђено финансијским планом“, рекао је Огњеновић.

Додао је да је у односу на исти период прошле године ове године наплаћено 27,3 милијарде динара или 10,46 одсто више изворних прихода, односно прихода од доприноса за пензијско и инвалидско осигурање.

Вучић: Србија је озбиљна држава, ко жели да разговара добродошао

Преузмите андроид апликацију.