Почетна > Србија
Србија

Промовисање класичне музике за децу у свих 15 насеља општине Пећинци

Културни центар „Пећинци“ четврту годину за редом организује музичко-едукативне радионице за ученике нижих разреда основне школе у свих 15 насеља пећиначке општине.
Foto: Opština Pećinci

Радионице се организују у оквиру пројекта „Заједно у ритму на селу – класична музика кроз дечји филм“, а покровитељи пројекта су Општина Пећинци и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Вршилац дужности директора пећиначког КЦ-а, Слободан Станковић, истиче да је у питању један од пет пројеката који се у јубиларној години реализују уз подршку пећиначке локалне самоуправе, ресорног секретаријата и министарства.

„Пројекат је усаглашен са активностима које су тематски везане за инклузију. Осмишљен је тако да у њему могу да учествују сви, укључујући и децу са сметњама у развоју и децу из друштвеноосетљивих група, чиме се поново подвлачи чињеница о класичној музици као погодном средству инклузије. Посебно водимо рачуна да културно-уметнички, забавни и образовни програми стигну до деце и младих у свим насељима наше општине, што овај пројекат и потврђује“ – рекао је Станковић.

Foto: Opština Pećinci
Координаторка пројекта Бранислава Трифуновић истакла је да се пројекат сваке године тематски везује за промовисање класичне музике на начин који ће деци бити приступачан и занимљив.

„Ученици нижих разреда основне школе су и ове године у прилици да се упознају са широком употребном вредношћу класичне музике, која се често користи у дечјим и анимираним филмовима. Програм који подржава, између осталог, и укључивање младих са сметњама у развоју у свет класичне музике кроз едукативне радионице и концертне активности истакао се својом иновативношћу и степеном утицаја на културни живот локалне заједнице“ – истакла је Трифуновић и додала да поред ње програм музичко-едукативних радионица реализују клавиристкиња и васпитач Наташа Арсенијевић из Купинова, учитељица Милена Харамбашић из Доњег Товарника и наставници солфеђа и тамбуре, Маријана Антић и Дејан Ћирковић, из Основне музичке школе „Теодор Тоша Андрејевић“ у Пећинцима.

Реализација пројекта отпочела је ове недеље у Сремским Михаљевцима, Дечу, Сибачу, Попинцима и Карловчићу и трајаће симболично до краја Дечје недеље која се обележава током прве седмице октобра, док ће концертне активности бити реализоване у понедељак, 23. октобра, у сали пећинаког КЦ-а, у оквиру обележавања 45 година постојања и рада централне установе културе у нашој општини.

Momirović: Akcija „Bolja cena-cena za narod“ mnogo znači za kućni budžet građana

 

Преузмите андроид апликацију.