Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Промоција књиге „Хитна стања код деце и новорођенчади“

У оквиру стручног скупа педијатријске секције Друштва лекара Војводине, у Новом Саду је одржана промоција прве књиге Весне Стојановић, управнице Клинике за педијатрију и редовне професорке на Новосадском медицинском факултету: „Хитна стања код деце и новорођенчади“.
Фото: PrtSc/YouTube/РТВ

Књига „Хитна стања код деце и новорођенчади“ конципирана је тако да буде својеврсни практични водич, пре свега, педијатрима, како да се понашају у одређеним ургентним ситуацијама са децом.

„Нема пуно патофизиологије, има дефиниција болести, шта треба урадити и таксативно набројано коју терапију треба дати детету, уз много алгоритама, уз много табела, уз много илустрација, уз много мнемотехнике за лакше памћење одређених ствари и других корисних ствари у тим хитним ситуацијама“, рекла је проф. др Весна Стојановић, управница Клинике за педијатрију, Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине.

Добро ће доћи и младим лекарима да препознају хитна стања, додаје др Стојановић, која је више од 15 година радила на одељењу Интензивне неге са најтеже оболелом децом.

„Ова књига не подразумева само ургентна стања, нпр. реанимацију деце, страно тело у дисајном путу, узела сам у обзир, када сам осмишљавала теме које смо колеге и ја писали, и о болестима које је битно што раније препознати, јер постоје болести у педијатрији, које ако рано препознаш, мораш у одређеном року дати одговарајућу терапију“, нагласила је Стојановић.

Књига – првенац професорке Стојановић, која је штампана у 600 примерака, прва је у Србији која се на око 500 страница, свеобухватно бави том темом, а од следеће године биће уврштена и као званични додатни уџбеник за специјализанте опште и ургентне медицине и педијатрије на Медицинском факултету у Новом Саду.

Премијерна промоција одржана је у Новом Саду, у присуству стручњака из области педијатрије, док ће наредно представљање бити у Педијатријској школи у Врњачкој Бањи, од 14. до 18. јуна.

Predstava „Deca paklene pomorandže“ u Pozorištu mladih

Преузмите андроид апликацију.