Почетна > Бизнис
Бизнис

Програм јединственог тржишта ЕУ доноси милијарду евра за мала и средња предузећа

Привредна комора Србије (ПКС) саопштила је да је данас потписани Споразум о учешћу Србије у Програму јединственог тржишта Европске уније (ЕУ) и то у оквиру Стуба 2 који се односи на подршку малим и средњим предузећима (МСП), осигурао подршку тим предузећима у смислу бољем приступу европском тржишту, повољнијем пословном окружењу и промоцији предузетништва.
Фото: Танјуг/ПКС
Како се наводи, буџет за те активности износи милијарду евра за период до 2027. године.

„Учешћем у Програму јединственог тржишта домаћа МСП ће добити подршку у изградњи капацитета, преласку на одрживији начин пословања, подизању конкуретности и лакшем приступу изворима финансирања“, изјавила је руководилац Центра за ЕУ интеграције ПКС Јована Станојевић.
Она је како се наводи, казала да програм јединственог тржишта (Сингле Маркет Программе – СМП) има за циљ подршку конкурентности предузећа, посебно микро, малих и средњих, промоцију здравља људи, животиња и биљака и добробити животиња, као и успостављање оквира за финансирање европске статистике.

„Данас смо у Комори организовали представљање програма Ерамус за младе предузетнике који је програм размене предузетника са циљем подршке новим и потенцијалним предузетницима да стекну и усаврше вештине у пословању тако што ће у периоду од једног до шест месеци провести и радити у некој од европских држава“, објаснила је она.

Стојановић је најавила и да ће Центар за ЕУ интеграције у наредном периоду организовати презентације и радионице на којима ће се учесници информисати о процесу аплицирања за учешће у Програму јединственог тржишта.

У саопштењу ПКС-а се додаје да су у оквиру Стуба 2 овог споразума неколико програма и иницијатива, а међу њима су Европска мрежа предузетништва, Платформа за сарадњу кластера, Еразмус за младе предузетнике, као и Интелигентни градови и ЕУ МСП Центар у Кини.

Ту су и програми Напредне технологије за индустрију, Водич – интелектуална својина, Европске лакше индустрије и Инфо Портал.

Наглашава се да програм јединственог тржишта (Сингле Маркет Программе – СМП) има за циљ подршку конкурентности предузећа, посебно микро, малих и средњих, промоцију здравља људи, животиња и биљака и добробити животиња, као и успостављање оквира за финансирање европске статистике.

ПКС подсећа да су Споразум о учешћу Србије у СМП потписали генерални директор Европске комисије за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа Керстин Јорна и потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.

Evropska komisija pokrenula treći krug zajedničke nabavke gasa

Преузмите андроид апликацију.