Samo vino predstavlja život u čaši. Vino povezujemo sa prijateljstvom, romantikom i proslavama. Za mnoge od nas, što više znamo o vinu, više ga cenimo. Za neke se sticanje znanja o vinskom svetu pretvara u strastveni hobi, za druge postaje životno delo.
Odakle potiče reč „Sommelier“?
Engleska reč sommelier ima latinsku etimologiju i dolazi do nas preko francuskog.
Latinska reč sagma znači tovarno sedlo, ili torba koja je bila vezana za volove, konje i druge životinje za nošenje stvari. Na francuskom je reč postala somme. Ljudi koji su nadgledali ove životinje bili su poznati kao somelijeri.
I često je teret koji su životinje nosile bilo vino.
Danas, kada čujemo da se neko naziva somelijerom, očekujemo određeni nivo stručnosti daleko od toga da budete vinski konobar.
Učenje o vinu podrazumeva mnogo više od procesa uzgoja grožđa i pravljenja i ispijanja vina. Da biste postali somelier potrebne su godine obrazovanja i iskustva.
Poznavanje svih aspekata vina, načina serviranja, njegove proizvodnje i istorije, kao i umetnosti spajanja vina i hrane. Kvalitetan somelijer prednjači u izgradnji dobrih međuljudskih odnosa i povezan je sa marketingom.
Ukratko, sommelier je visoko obrazovan i kvalifikovan vinski profesionalac koji obično radi u finom restoranu.
Mnogi od nas se dive izvanrednim sposobnostima degustacije na slepo koje se vide u dokumentarnim filmovima o vinu. Kada osoba provede pet minuta uz čašu vina vrteći njen sadržaj, procentu alkohola, grožđu, regionu i na kraju o proizvođaču vina i godini berbe, čini se ništa drugo do magija.
Degustacija na slepo predstavlja jednu od veština potrebnih za polaganje ispita za majstora somelijera.
Istorija ispita za majstora somelijera
Koreni ispita majstora somelijera sežu u 1363. godine kada je jedna od 12 najprestižnijih londonskih kompanija, “The Worshipful Company of Vintners”, organizovala sistem za regulisanje i normalizaciju prodaje i uvoza vina.
Potom je 1953. godine, ova ista kompanija napravila ispit za 21 osobu kako bi ispitala njihovo znanje o industriji vina i alkoholnih pića.
Ovaj ispit je napredovao do zvaničnog testa za profesionalce 1969. godine i na kraju je evoluirao u ispit za majstora somelijera.
Ispit kakav danas poznajemo uveden je 1977. godine na Dvoru majstora somelijera.
Organizacija trenutno ima blizu 240 članova majstora somelijera i obično dodaje samo nekoliko članova svake godine. Otprilike osam posto ili sedam od 60 kandidata za majstora somelijea položi ovaj rigorozni ispit.
Udruženje somelijera Srbije – „SERSA“ je neprofitno udruženje osnovano 2003. godine u Beogradu.
Iskusni i ostvareni profesionalaci, nošeni velikim entuzijazmom i ljubavlju prema vinu i struci somelijera uspeli su još u prvoj godini da postave visoke standarde u profesionalnoj obuci somelijera, pristupu vinu, organizaciji takmičenja i ocenjivanju vina.
Osnovni ciljevi:
- Okupljanje – udruživanje somelijera, udruženja somelijera i promovišemo osnivanje novih gde još ne postije ne teritoriji Republike Srbije.
- Aktivnosti usmerene na razvoj i unapređenje struke somelijera.
- Unapređenje i približavanje vina i vinske kulture što većem broju punoletnih osoba.
- Obrazovanje i unapređenje struke kako osobama koje žele ovim poslom da se profesionalno bave u ugostiteljstvu i vinskom turizmu, tako i svim drugim uživaocima i ljubiteljima vina.
Udruženje somelijera Srbije je punopravni član međunarodnog udruženja somelijera – “Association de la Sommellerie Internationale (A.S.I.)”, čije je sedište nalazi u Parizu, u Francuskoj.
Osmu godinu za redom, „SERSA“ za svoje članove omogućava polaganje ispita za sticanje Međunarodne diplome somelijera A.S.I.
Tipična zaduženja somelijera
Odgovornosti somelijera uključuju:
- Uzorkovanje i ocenjivanje vina iz celog sveta
- Odabir vina prema ukusu i budžetu kupaca
- Upravljanje zalihama i skladištenjem
- Koordinacija sa glavnim kuvarom o preporučenim spajanjem hrane
- Obuka osoblja restorana o osnovama vina
- Za uživanje u vinu ne treba da budemo eksperti, ali možemo se bolje upoznati, jer svako vino ima svoju priču i svaka priča ima svoje vino.
Da li ti je uvek hladno? Evo zdravstvenih problema koji bi mogli biti krivci
Preuzmite android aplikaciju.