U Ulici Svetozara Miletića 53, na nekadašnjem mestu gde se nalazila poznata novosadska kafana „Kod kamile“, 2017. godine otvoren je lokal „Mazut Craft Beer Shop“.
Lokal trenutno broji preko 150 vrsta piva iz različitih delova sveta, od Estonije do Amerike, pa samim tim možemo reći da je ovo raj za sve pivopije.
Zanatsko pivo je poznato po tome što se prizvodi u kućnim uslovima ili u malim registrovanim zanatskim (craft) pivarama. Ova prodavnica zanatskog piva nudi ona najkvalitetnija, koja su pravljena sa ljubavlju po originalnim recepturama.
Lokal je do sada sarađivao sa mnogobrojinim pivarama među kojima su Crow (Krou), Samo pivo iz Beograda, Kabinet, Premijer…
Ono što je podstaklo vlasnika da otvori lokal jeste njegovo znanje i ljubav prema ovom piću, putujući svetom probao je raznovrsna piva koja danas možete pronaći u Mazutu.
Među pivima se nalazi i čuveno manastirsko belgijsko pivo – Orval, koje kako kažu, ne liči ni na jedno drugo.
Na pitanje da li može da se uporedi zanatsko pivo sa industrijskim, vlasnik lokala govori da je to kao da upoređujete domaću rakiju sa fabričkom u koju se stavljaju arome.
Podmornica ili potpalublje broda?
Ono što je najupečatiljivije jeste sam enterijer lokala, njega čine rešetke, lampe, lavirnit od ventilacionih creva, sidro, propeleri, rakete…
„Ovo je za mene bio pravi lokal za urbanu priču, kupovali smo stvari svuda, u starim fabrikama, na vojnim otpadima, od ljudi koji prodaju antikvitete… Neki smatraju da lokal podseća na podmornicu, dok ima i onih koji kažu da izgleda kao potpalublje broda“, rekao je vlasnik lokala, Savo Vujović.
Interesantno je da je ovo prvi „steampunk“ lokal u Srbiji, koji je otvoren baš u našem gradu. Kako kaže ekipa iz Mazuta „Mi nismo prodavnica zanatskog piva kakvu je Novi Sad tražio – mi smo prodavnica zanatskog piva kakvu je Novi Sad zaslužio“.
Ukoliko želite da probate nešto novo i osetite različite kulture ukusa u jednistvenom ambijentu, posetite novosadski lokal Mazut Craft Beer Shop i uverite se u kvalitet zanatskih piva.
Preuzmite android aplikaciju.