Početna > Život i stil
Život i stil

Pripremljeno povrće ne treba zagrevati, ali ako baš želite ovako je najsigurnije

Povrće prelijte sa malo maslinovog ulja i zagrejte u rerni četiri do pet minuta na 230 stepeni.
Foto: Pixabay/RitaE

Bilo da ga kuvate, pržite ili pečete u rerni ili na roštilju, podgrevanje termički obrađenog povrća generalno treba izbegavati. Ako odlučite da ga malo zagrejete, nemojte preterati jer zagrevanje povrća poput spanaća, šargarepe, cvekle ili celera može da pretvori nitrate iz njih u potencijalno opasne toksine.

Postoji, međutim, nekoliko načina da to izbegnete pečenim povrćem i povrćem kuvanim na pari.

Zagrevanje pečenog povrća

Najbolji način da ga zagrejete je da koristite rernu ili da ga ponovo zagrejete u tiganju. Ako koristite rernu, poređajte povrće u pleh obložen papirom za pečenje i raširite komade da zadrže začine i sokove. Zatim povrće prelijte sa malo maslinovog ulja da ostane vlažno i zagrevajte četiri do pet minuta na 230 stepeni.

Zagrevanje prženog povrća

Ako koristite šporet za zagrevanje povrća, postupak je sličan. Povrće stavite u nelepljiv tiganj i zagrejte na malo maslinovog ulja na srednjoj vatri da ga ulje ne zagori. Možete dodati i malo putera da bude ukusnije, a kada počne da ‘cvrči’ sklonite sa ringle i poslužite.

Povrće kuvano na pari

Povrće na pari, za razliku od pečenog, najbolje je zagrejati u mikrotalasnoj pećnici; samo uverite se da temperatura ne prelazi 75 stepeni. Kuvano povrće umotajte u foliju da zadrži hranljive materije i sokove, a kako se brzo zagreva bolje je ne koristiti rernu. Foliju sa povrćem stavite u mikrotalasnu na dva do tri minuta, pa skinite sa folije i poslužite. Ako i dalje želite da koristite šporet za zagrevanje kuvanog povrća, dodajte i malo maslinovog ulja, malo soli i bibera i mešajte dok zagrevate na srednjoj vatri. Osim toga, važno je da ga s vremena na vreme protresete da se ne zalepi za tiganj ili šerpu.

Koliko puta se povrće može zagrejati?

Bolje je izbegavati pregrevanje povrća, a ako ga već zagrevate, nemojte to raditi više puta. Povrće koje vam ostane nakon obroka možete držati u frižideru do tri dana, nakon čega počinje da buđa.

Zašto budućnost hrane leži u zelenoj hrani?

Preuzmite android aplikaciju.