Почетна > Србија
Србија

Принцеза Катарина: Превентивни прегледи слуха могу да промене живот на боље

Принцеза Катарина Карађорђевић истакла је данас, поводом предстојећег Светског дана слуха, значај превентивних прегледа који могу да промене многе животе на боље, и позвала све да учинимо све што можемо да побољшамо свакодневни живот глувих и особа са оштећеним слухом, саопштено је из Краљевског Двора.
Фото: Pixabay/RobinHiggins

Светски дан слуха, који се обележава 3. марта, је годишњи глобални догађај чији је циљ подизање свести о губитку слуха и промовисање неге уха и слуха, као и позивање на предузимање активности за решавање проблема изазваних губитком слуха и сродних питања.

Сваке године, овај догађајпокрива одређену тему на коју Светска здравствена организација и њени партнери организују активности, а ове године тема је „Нега уха и слуха за све! Нека то постане стварност!“.

Према речима принцезе Катарине проблеми са ушима и слухом су међу најчешћим здравственим проблемима са којима се заједнице сусрећу и додаје да је много људи на свету који имају хендикепе повезане са овим чулом.

„То им изазива многе потешкоће, утиче на њихове животе, обављање свакодневних активности, а ми треба да учинимо све што можемо да их подржимо. Морамо да разумемо потешкоће са којима се свакодневно суочавају, да им помогнемо да се изборе са тим и живе бољим животом, чак и са недостатком слуха“, рекла је она.

Поред тога, истакла је принцеза, стално мора да се истиче значај превентивних прегледа.

„Многи људи се рађају са овим недостатком, али ако се он открије на време и правилно лечи, квалитет њиховог живота може да се значајно побољша. Више пута сам рекла – сматрам да ниједна новорођена беба не сме да изађе из болнице без троминутног прегледа, којим се утврђује да нема проблема са слухом. И одрасли такође морају да воде рачуна о свом слуху. Сви на свету знају како је лепо када чујеш глас вољене особе. Волела бих да што више људи може да ужива у том звуку“, рекла је Принцеза Катарина.

Истовремено, принцеза Катарина и Краљевски одбор за скрининг слуха, апеловали су на важност употребе опреме за рану дијагнозу у свим породилиштима, како би се проблеми са слухом правовремено уочили и правилно лечили, што може да обезбеди квалитетнији живот.

У сарадњи са канцеларијама Хуманитарне организације Лајфлајн у иностранству, чији је покровитељ Принцеза Катарина, Принцезина Фондација у Београду посвећена је помоћи особама са оштећеним слухом и донирању преко потребне опреме за скрининг губитка слуха болницама у Србији и Републици Српској, као и интерактивних табли за децу и још много тога.

Japan donirao 165.700 evra za opštine Bojnik, Gadžin Han i Trgovište

Преузмите андроид апликацију.