Почетна > Србија
Индекс Србија

Пријемни од 27. јуна до 1. јула, навала на ФОН и Стоматолошки

Од 27. јуна до 1. јула на Универзитету у Београду полагаће се пријемни испити за упис на факултете, а ове године као и претходних, највеће интересовање влада за ФОН, али и за Стоматолошки факултет, где на 240 места до сада има 535 пријављених кандидата.
Фото: Градске инфо

Пријава кандидата за пријемне испите траје још сутра, 25. јуна, а студент проректор УБ Ана Грчић каже за Тањуг да су дојаве о бомбама унеле бригу око организације полагања, али да су ове недеље вршене провере.

„За време пријемних испита биће вршена безбедносна провера пре самог почетка и представници факултета ће контролисати улазак, односно моћи ће да уђу само кандидати који полажу пријемне испите“, нагласила је Грчић.

Велико интересовање и ове године је за ФОН, где је на 840 места пријављено 1.766 кандидата, као и за Стоматолошки где се до сада бележи 535 пријављених на 240 места.

Студент продекан ФОН-а Давид Ковић каже да тај факултет традиционално бележи рекорде у броју пријављених на оба студијска програма.

„ФОН и ове године има рекордан број пријава, а с обзиром да смо добили нову зграду ове године, надам се да ће то помоћи студентима јер су проширена места на оба смера“, рекао је Ковић.

Подсетио је да постоје два модела како се може уписати ФОН.

„Или полагати само математику или математику и општу информисаност. Уколико се кандидат одлучи за другу опцију, 60 одсто бодова носи математика, а 40 одсто општа информисаност“, рекао је Ковић и додао да се традиционално сваке године раде пробни пријемни испити из оба предмета, где кандидати могу да се у опробају у задацима.

Председник парламента Стоматолшког факултета Младен Шиљковић наводи да је велика заинтересованост и за тај факултет.

„Имамо 535 пријављених кандидата за два дана уписа на 240 места. То је квалитет који овај факултет уздиже“, рекао је Шиљковић и додао да је пријемни испит на Стоматолошком факултету 30. јуна и одржава се на седам наставних јединица.

Ове године Влада Србије на предлог Министарства просвете и Министарства финансија, донела је одлуку да буде 40 места више за студенте који уписују прву годину академских, интегрисаних и струковних студија.
Председница СКОНУС-а Маргарета Смиљанић рекла је данас за Тањуг да је ове године обезбеђено 18.098 буџетских места за све будуће бруцоше.

„За студенте мастер студија на предлог СКОНУС-а обезбеђено је да студенти који уписују студије по програму афирмативних мера, имају 138 буџетских места. До сада нисмо никада имали буџетска места за мастер студије за ове студенте који уписују програме по афирмативним мерама“, истакла је Смиљанић.

Додала је и да је за студенте струковних студија који уписују мастер студије, обезбеђено 119 буџетских места, што је први пут у нашој земљи.

„И докторанди имају осам места више обезбеђених ове године, тако да нову школску годину од октобра отпочињемо са знатно више буџетских места“, поручила је она.

Прелиминарне ранг листе за упис на факултете изаћи ће до 4. јула, а цео процес уписа у првом уписном року биће завршен до 15. јула.

Prvog dana prijava najveće interesovanje za upis na Fakultet tehničkih nauka

Преузмите андроид апликацију.