Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Преварите тело да вам буде топлије у хладним данима

Када напољу засвира кошава и температура се спусти, тешко је да вам напољу буде баш пријатно иако се утоплите. Постоје неки трикови, како да вам буде пријатније у данима који предстоје.
Фото: Pexels/Marko Klarić
Фокусирајте се на дах

Начин на који дишете може помоћи да се загрејете, а то је више од дувања топлог ваздуха на ваше руке. Постоји тибетанска пракса која се зове вазно дисање за коју се сматра да подиже телесну температуру, иако ћете можда морати да уложите мало труда.

„Дисање вазом је елемент праксе медитације индо-тибетанских јогија”, објашњава натуропата Лаура Стикс.

Вазно дисање укључује задржавање даха и стезање мишића абдомена и карличног дна. Кључно је да то урадите на начин да ваш избочени стомак поприми облик вазе налик на лонац. Поред тога, она каже да је такође корисно вежбати визуелизацију док то радите.

Одевање на паметан начин

Слојевито одевање је, према Управи за безбедност и здравље на раду америчког Министарства рада, кључно да бисте били безбедни по хладном времену.

Они предлажу ношење најмање три слоја широке одеће како би се обезбедила идеална изолација. Савет је да носите унутрашњи слој од вуне, свиле или синтетичког материјала, као што су термалне хеланке.

Средњи слој нека буде од вуне или синтетичког материјала, а на крају носите спољни слој за заштиту од ветра и кише за вентилацију.

Једите јачу храну

Ако планирате да останете напољу дуже време, добро се наједите. И не брините о калоријама – то је управо оно што вам треба да се загрејете.

„Сваки пут када уносимо храну наше тело производи повећану топлоту”, објашњава Стикс.

Топли напици

Топли напици и супе ће вам подићи температуру тела.

„Пијање чаја без кофеина или топлог напитка заправо не мења нашу унутрашњу телесну температуру. Међутим, рецептори у задњем делу грла ће осетити врућу течност и покренути тело да се мало зноји.

Поред тога, држање топле шоље у рукама загрејаће ваше дланове и прсте”, каже Стикс која саветује и да током зиме једете доста зачина, папричица, ђумбира који утичу да вам буде топлије.

Šta se dešava u organizmu kada često uzimate multivitamine?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке