Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Прешли смо на летње рачунање времена: Зашто су лекари против померања казаљки

Јутрос смо прешли са зимског на летње рачунање времена. Последњих неколико година све већи број лекара је против померања казаљки. Да ли знате зашто?
Фото: Pixabay/Katniss12

Лекари верују да је „друштвени џет лаг“ узрокован поремећајем циклуса спавања. Овај термин означава поремећај циркадијалног ритма. Настаје као резултат десинхронизације унутрашњег и спољашњег ритма будности и сна.

Пацијенти обично имају несаницу, прекомерно су поспани током дана или и једно и друго, што обично нестаје након што се „унутрашњи сат” подеси, односно „ресетује”.

  Истраживања су показала да „друштвени џет лаг” изазива дијабетес, повећава ризик од срчаних обољења и можданог удара, погоршава поремећаје расположења, укључујући депресију, и негативно утиче на пробавни и ендокрини систем. Може чак и смањити очекивани животни век.

Због наведених последица, Америчка академија за медицину спавања позвала је владу да откаже прелазак на летње рачунање времена.

„Докази подржавају усвајање стандардног система за мерење времена током целе године који је усклађен са циркадијалним ритмовима људи и пружа здравствене бенефиције“, каже се.

Сенат је усвојио овај предлог у марту 2022. Међутим, Представнички дом га је оборио.

Saznajte koji tip mozga imate: uravnotežen, spontan, osetljiv, oprezan ili uporan

Преузмите андроид апликацију.