Почетна > Србија
Србија

Преминуо Корнелије Ковач

Чувени српски композитор Корнелије Ковач преминуо је данас у 81. години данас у Београду. Узрок смрти за сада није познат.
Фото: PrtSc/YouTube

Корнелије Ковач био је српски композитор, пијаниста, аранжер. Рођен је у Нишу 1942. године, а своју прву композицију „Пусти тротоари“ Ковач компонује већ са четрнаест година – 1956. године.

Након што је био у многим босанским оркестрима, придружио се сарајевском најпопуларнијем рок бенду, Индексима. Са њима је био на двомесечној турнеји у Русији.

Корнелије Бата Ковач постаје члан Индекса 1966. године.

Септембра 1968. године Корнелије се преселио у Београд где је основао Корни групу, која је 1974. представљала СФР Југославију на Песми Евровизије.

Корнелије Ковач је писао музику за позориште, филмове и телевизију.

Александра Ковач: До звезда и назад

Драги пријатељи, са огромним болом морам да вас обавестим да је наш вољени тата Корнелије синоћ преминуо у својој 81.години, написала је данас на Инстаграму Александра Ковач, ћерка чувеног композитора Корнелија Ковача.

Напустио нас је најбољи човек, највећа музичка легенда која је икада корачала овим просторима и неко ко је заувек променио историју југословенске и српске музике и уметности.

Волимо те заувек тата, до звезда и назад, поручила је Александра Ковач.

Поповић: Напустио нас је један од најзначајнијих композитора

Хроничар поп културе Петар Пеца Поповић рекао је Танјугу да нас је напустио један од најзначајнијих композитора са ових простора, поводом смрти Корнелија Бате Ковача.
Поповић је нагласио да је Ковач популарној музици на простору некадашње Југославије дао слободу, озбиљност и ширину.
„То је композитор који се први успешно носио са проблемом авангардног и комерцијалног у популарној музици. никада није дозволио да га заведе жижа јавности“ рекао је Поповић.

Јавне личности се опроштају од Корнелија Ковача

Бројне јавне личности опраштају се од композитора Корнелија Ковача, који је преминуо данас у својој 81. години живота у Београду.

Његова ћерка, певачица и композиторка Кристина Ковач, објавила је на свом званичном инстаграм профилу очеву црно-белу фотографију из млађих дана, где је написала кратко „Мој тајко“.

Бројне личности изразиле су своје саучешће породици кроз коментаре на поменутој објави, међу којима су глумица Калина Ковачевић, певачица Илда Шаулић, певачица Јелена Томашевић, глумица Слобода Мићаловић, и други.

ФК Партизан објавио је на свом званичном профилу последњи поздрав.

„Компоновао је неке од најлепших нумера, међу којима је и она коју зна сваки Партизановац. Придружио се бесмртној армији великана и наставља да пише небеске ноте. Од тебе се опраштамо, али не и заборављамо. Нека ти је вечна слава“, стоји у опроштају Партизана.

Komemoracija Branku Cvejiću 7. oktobra u JDP-u

Преузмите андроид апликацију.