Почетна > Србија
Србија

Комеморација Бранку Цвејићу 7. октобра у ЈДП-у

Комеморација Бранку Цвејићу, у договору са породицом, биће одржана у петак, 7. октобра у 12.00 у Југословенском драмском позоришту, саопштили су из ЈДП-а.
Фото: PrtSc/YouTube

Глумац Бранко Цвејић преминуо је 26. јула у 75. години, саопштило је Југословенско драмско позориште, чији је био дугогодишњи члан и бивши директор.

„Бранко Цвејић, ликом и делом, оставља за собом светао траг и трајан допринос не само српској култури, уметности и друштву, а у свом театру, Југословенском драмском позоришту, остаће запамћен као једна од најзначајнијих личности у богатој историји те куће“, наводи се у саопштењу.

Цвејић је рођен у Београду 25. августа 1946. године. Пету београдску гимназију завршио је 1965, а исте године уписао Факултет драмских уметности у Београду.

Заједно са целом новом генерацијом глумаца на позив Бојана Ступице постао је члан Југословенског драмског позоришта у мају 1967.

У матичној кући одиграо је више од педесет улога, а највише је сарађивао са редитељем Дејаном Мијачем, као глумац, а касније и као продуцент бројних представа.

Гостовао је и на другим позоришним сценама, између осталог и у Звездара театру – позоришту у чијем је оснивању и сам учествовао.

Играо је у више од 40 целовечерњих играних филмова и остварио низ значајних улога у ТВ серијама, филмовима и драмама.

Био је директор Југословенског драмског позоришта од 2002. до краја 2011.

Као помоћник директора био је ангажован у периоду 1986. до 1999. и именован за оперативног директора с одговорношћу за послове изградње нове зграде Југословенског драмског позоришта 2000. године.

Pastor: Nadam se nekakvom kompromisu, ali nisam optimista

Преузмите андроид апликацију.