Почетна > Свет
Свет

Премијер и влада Тајвана поднели оставке, председница одлучује о новој влади

Премијер Тајвана Су Ценг-чанг (75) поднео је данас оставку, а са њим и његов кабинет, али ће остати на функцијама док председница Цај Инг-вен не изабере нову у наредним данима, пренео је Ројтерс.
Фото: WikimediaCommons/Chensiyuan

Како наводи британска новинска агенција, очекује се да ће доћи до реконструкције владе. Међутим, засад нема речи о томе ко би могао да замени Суа на функцији.

Потез Суа долази наког пораза владајуће Демократске прогресивне партије (ДПП) на локалним изборима у новембру. Као и уочи припреме за редовне председничке и парламентарне изборе почетком 2024. године.

Су је на Фејсбуку навео да је питао председницу Цај Инг-вен да ли она може да формира нови кабинет, како би довела нове људе у владу.

Портпарол владе Ло Пинг-ченг рекао је да ће Су и његови чланови владе званично напустити функције када им Цај нађе замене.

Из председничке канцеларије су рекли да ће процес одабира нове владе бити одржан током десетодневног празника, Лунарне Нове године. Који почиње сутра, тако да нова влада може да стартује када нерадни дани буду окончани.

Kinezi najmanje vole Ameriku, a najviše Nemačku

 

Преузмите андроид апликацију.