Почетна > Свет
Свет

Кинези најмање воле Америку, а највише Немачку

Само 23 одсто Кинеза има „веома” или „донекле” позитиван став о Америци. На другој страни, најпопуларнија земља у анкети на узорку од 2.083 испитаника за грађане Кине је Немачка, са 69 одсто позитивних ставова и само 23 процента негативних.
Фото: Pixabay/Henrix_photos

Све веће напетости између Вашингтона и Пекинга који попримају обрисе „хладног рата” одражавају се и на јавно расположење у другој економији света. Кинези имају много израженију антипатију према САД и Великој Британији него према државама Европске уније, показује истраживање Националног универзитета у Сингапуру, канадског Универзитета Британске Колумбије и америчког Универзитета Рајс.

Кинески погледи на европске земље и САД веома се разликују, упркос томе што се ове државе у званичном дискурсу који негује Пекинг заједно третирају као „Запад”, констатују аутори истраживања Адам Лију Сјаођун Ли и Сонгјинг Фанг у међународном академском часопису „Журнал о актуелним кинеским пословима”.

Већина учесника је имала позитиван став према европским земљама, осим према Великој Британији, о којој је само 46 одсто Кинеза имало повољно мишљење. Како пише „Саут Чајна морнинг пост”, ниска популарност Уједињеног Краљевства тумачи се тиме што је Лондон блиски савезник Вашингтона у вршењу притиска на Кину у вези с бројним питањима, од позива на независну истрагу о пореклу пандемије ковида-19, преко критике политике Пекинга према Хонгконгу и Синђангу, до управљања слободном пловидбом у Јужном кинеском мору.

У анализи вредносних ставова аутори пројекта су се у свом чланку позвали и на истраживање које је 2021. године објавио пекиншки државни „Глобал тајмс”, који је навео да 41,7 одсто младих Кинеза „презире Запад”. Ова уопштена процена можда није оправдана кад се разоткрију ставови према појединим земљама.

EU planira da zameni ruski gas energijom iz obnovljivih izvora

Преузмите андроид апликацију.