Dresing iz sastojaka salate izvlači ono najbolje
Toplo vreme otvara sezonu predivnih, šarenih, zdravih i pre svega ukusnih salata. Kombinacije su zaista brojne, od povrća, testenine, orašastih plodova, do mahunarki i sireva, a važan element svake dobre salate je prelev. Ideja i mogućnosti je mnogo, a uz ove lagane i ukusne dresinge salata bi vam lako mogla postati omiljeno jelo.
Klasični preliv od ulja i sirćeta, klasika je koja uvek dobro prolazi. Vrlo lako se priprema – ulje i sirće se pomešaju u razmeri 1:3, pa se doda prstohvat soli i bibera, a odlično se slaže sa svakom salatom.
A zašto ne isprobati nešto novo i omiljenoj salati obogatiti ukus? Priprema domaćih dresinga za salatu zaista je laka i brza, a rezultat i ukus će vas oduševiti.
Kako aromatizovati ulje?
Osim sirćeta, druga mogućnost da začinite salatu jeste aromatizovanje ulja koje će jelu dati posebnu notu i aromu.
Ulje s limunom: oljuštite limun i narežite ga na trakice. Minut ga blanširajte u kipućoj vodi, ocedite, dobro osušite i stavite u staklenu bocu koja je prethodno sterilizovana i osušena. Dodajte čili prerezan na pola i ulijte maslinovo ulje. Ostavite da odstoji 48 sati zaštićeno od svetlosti, a nakon toga procedite i prebacite u drugu sterilisnu bocu.
Ulje s ruzmarinom: operite i osušite 10 grančica ruzmarina i stavite ih u sterilizovanu suvu bocu. Ulijte maslinovo ulje, dobro zatvorite i pre upotrebe ostavite da stoji mesec dana zaštićeno od svetlosti.
Aromatizovano ulje salati će dati poseban ukus.
Ulje s majčinom dušicom i belim lukom: operite i osušite osam grančica majčine dušice. Ogulite tri čena belog luka, uklonite klicu i stavite u sterilisanu i suvu bocu sa četiri oljuštene ljute papričice i timijanom. Pre upotrebe napunite maslinovim uljem i ostavite da stoji mesec dana zaštićeno od svetlosti.
Pojačivači ukusa
Još jedna mogućnost da obogatite salatu i pojačate joj ukus jeste, uz osnovne sastojke ulje i sirće, dodavanje dodataka koji vam se najviše sviđaju.
Začini i aromatično bilje. U ovom slučaju valja odabrati željen intenzitet ukusa: od jednostavnog dodavanja prstohvata peršuna u klasičan dresing, pa do mešanja aromatičnih biljaka za dobijanje dresinga od bosiljka i ruzmarina.
Agrumi. Narandža, limun, limeta – agrumi su sjajni saveznici u pripremi dresinga za salate. Sa citrusima je nemoguće pogrešiti, a isprobajte, na primer dresing od limuna i belog luka, jer je idealan za svaku toplu salatu.
Umaci. Takođe se klasičnom dresingu mogu dodavati različiti sosovi, poput senfa ili sosa od soje. Samo mala količina je dovoljna da pruži poseban ukus salati.
Začini. Malo čilija ili kajenskog bibera pojačaće intenzitet ukusa svakog preliva.
Med i jogurt. Dve vrlo zanimljive mogućnosti za izradu domaćeg dresinga jesu med ili prirodni jogurt. Med će dati slatku notu dok će jogurt biti izbor onih koji više vole kiselije ukuse.
Orašasti plodovi. Neki mleveni orašasti plodovi (pistaći, orasi, lešnici…) ne samo da će dresingu dati slastan ukus, već će pružiti sjajnu hrskavu teksturu.