Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Преко 300 литара кише поплавило је пољопривредне усеве – Какво је стање на њивама?

Нестабилно време, ниска температура за ово доба године и честе, обилне падавине утицале су и на стање усева. У АП Војводини, тачније у Бачком Петровцу, Степановићеву, Кисачу и Бачкој Паланци начињена је велика штета и многе њиве су поплављене.
Фото: Градске инфо

Какво је стање усева и са којим изазовима се суочавају пољопривредници, говорио је за портал НС уживо саветодавац Татомир Срђанов из Пољопривредне стручне службе Нови Сад:

„Стање је доста неуједначено, у зависности од локалитета. У неким деловима је било преко 300 литара падавина, њиве су превлажене, чак потопљене и долази до пропадања усева. Пољопривредници имају велики проблем са заштитом од корова и са разним болестима које су се појавиле на плодовима. Такође, због непогодних временски услова који су нас задесили касни се са сетвом и сви рокови су померени.

За разлику од пшенице, жита и кукуруза, усеви шећерне репе за сада изгледају фантастично, наводи Срђанов и додаје да су ове кише врло повољно утицале на њихов принос.“

Саветодавац је такође истакао да уколико се обилне падавине наставе, услови ће бити веома неповољни за ратарство.

„Без обзира на огромну употребу петицида, њиве би могле бити закоровљене. У зависности од тога какво ће време бити у јулу и августу, јер су то два критична месеца за јаре усеве. Уколико се деси да овај кишни период прође и крене суша крајем јуна, па да до септембра не падне киша, није од великог значаја јер је у пољопривреди веома важан распоред по месецима“, објашњава Татомир Срђанов.

Radovi na uređenju biciklističkih staza u Futoškoj ulici

 

 

Преузмите андроид апликацију.