Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Преглед воћа и поврћа сазревања по месецима, све на једном месту

У наставку доносимо преглед воћа и поврћа које сазрева по месецима, ради лакшег сналажења у избору намирница на пијацама.
Фото: Pixabay/JerzyGorecka

Познато је да су намирнице најбогатије хранљивим материјама и разним корисним материјама у јеку сезоне. Зато је добро знати када одређено воће и поврће сазрева. Иако су данас многе намирнице доступне током целе године, ако желите најбоље, обратите пажњу на годишње доба.

Сезонско воће и поврће су увек најбољи избор, поред тога што је најприступачнији, најбогатији је здравим хранљивим материјама и најмање третиран непожељним агенсима.

У наставку доносимо преглед воћа и поврћа како сазревају по месецима, ради лакшег сналажења у избору намирница на пијацама:

Јануар – наранџа, мандарина, клементина, лимун, грејпфрут, киви, кељ, прокулице, карфиол, зелена салата, ендивија, црвена цикорија, копар, спанаћ, празилук, цвекла, целер, келераба, першун, репа.

Фебруар – наранџа, грејпфрут, лимун, киви, кељ, прокељ, карфиол, зелена салата, ендивија, црвена цикорија, копар, спанаћ, празилук, цвекла, целер, келераба, першун, цвекла.

Март – наранџа, лимун, купус, кељ, кељ, карфиол, зелена салата, ендивија, црвена цикорија, зелени цикорија, копар, блитва, спанаћ, цвекла, целер, келераба, першун, цвекла.

Фото: Pixabay/Sponchia

Април – шпаргле, паприка, тиквице, купус, кељ, кељ, карфиол, броколи, зелена салата, ендивија, црвена цикорија, зелени цикорија, копар, рукола, блитва, спанаћ, цвекла, целер, келераба, шаргарепа, першун, цвекла, црвена на , грашак.

Мај – јагоде, трешње, шпаргле, паприка, парадајз, тиквице, купус, кељ, карфиол, броколи, зелена салата, ендивија, црвена цикорија, зелени цикорија, копар, рукола, блитва, цвекла, целер, келераба, црвена шаргарепа, , кромпир, црвени лук, зелени грашак, пасуљ.

Јун – јагоде, малине, боровнице, црни дуд, рибизла, трешње, вишње, крушке, брескве, нектарине, кајсије _ шпаргле, паприка, парадајз, краставци, патлиџан, тиквице, купус, кељ, кељ, броколи, крај , зелени цикорија, копар, блитва, цвекла, целер, келераба, шаргарепа, першун, рен, црвена ротква, кромпир, црвени лук, кукуруз, зелени грашак, пасуљ, махунарке.

Јул – јагоде, малине, купине, боровнице, црни дудови, рибизле, трешње, јабуке, крушке, брескве, нектарине, кајсије, смокве, грожђе, диње, лубенице, паприка, феферони, парадајз, краставци, патлиџан, патлиџан, зелењава, зелена салата, ендивија, црвена цикорија, зелени цикорија, копар, блитва, цвекла, целер, келераба, шаргарепа, першун, рен, црвена ротква, кромпир, црвени лук, бели лук, кукуруз, пасуљ, махунарке.

Фото: Pixabay/congerdesign

Август- јагоде, купине, боровнице, црни дуд, трешње, јабука, крушка, бресква, нектарина, кајсија, грожђе, диња, лубеница, паприка, феферони, парадајз, краставци, патлиџан, тиквице, купус, зелена салата, зелена салата, зелени цикорија, копар, блитва, цвекла, целер, келераба, шаргарепа, першун, рен, црвена ротквица, кромпир, црвени лук, бели лук, кукуруз, пасуљ. 

Септембар – малине, купине, крушке, јабуке, шљиве, дуње, нектарине, грожђе, шипак, смокве, ораси, лешници, бадеми, кестени _ шпаргле, паприка, феферони, парадајз, краставци, патлиџан, патлиџан, качкаваљ, патлиџан, зелена салата, ендивија, црвена цикорија, зелени цикорија, копар, рукола, блитва, спанаћ, цвекла, целер, келераба, шаргарепа, першун, рен, црвена ротквица, цвекла, кромпир, бели лук, кукуруз, махунарке.

Фото: Pixabay/Ylanite

Октобар – малине, купине, крушке, јабуке, шљиве, дуње, кајсије, грожђе, шипак, ораси, лешници, бадеми, кестени, маслине _ шпаргле, паприка, феферони, парадајз, краставци, патлиџан, качкаваљ, качкаваљ, карфиол, броколи, зелена салата, ендивија, црвена цикорија, копар, рукола, блитва, спанаћ, цвекла, целер, келераба, шаргарепа, першун, рен, цвекла.

Новембар – јабука, грејпфрут, поморанџа, мандарина, лимун, нар, маслинова паприка, купус, кељ, кељ, карфиол, броколи, зелена салата, ендивија, црвена цикорија, копар, спанаћ, цвекла, целер, келераба, шаргарепа, першун, першун празилука.

Децембар- грејпфрут, поморанџа, мандарина, лимун, кељ, прокељ, карфиол, броколи, зелена салата, ендивија, црвена цикорија, копар, спанаћ, цвекла, целер, келераба, першун, цвекла, празилук.

Kako se čisti i ljušti cvekla: Pre nego što uzmete nož ili ljuštilicu, obavezno morate ovo da uradite

Преузмите андроид апликацију.