Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Представници ФТН-а поставили темеље за симулацију интеракције људи и робота

Представници Факултета техничких наука поставили су темеље за симулацију интеракције људи и робота у виртуелном окружењу.
робота
Фото: Pixabay/geralt

Реч је о пројекту MetaCobots који је креирао тим професора и истраживача са Факултета техничких наука, експерата у области роботике, вештачке интелигенције и компјутерске графике.

Квалитет и значај идеје препознао је фонд Epic MegaGrants компаније Epic Games, који је пројекат подржао кроз свој локални центар за истраживање и развој у домену дигиталних људи – компанију 3Lateral.

Професор роботике, Мирко Раковић који учествује на овом пројекту истиче да пројекат подржава тестирање дизајна и функционалности колаборативних робота пре њихове производње или набавке а да кроз виртуелни тест, могу да испитају компатибилност, оперативност и исплативост робота.

Такође, један од битних разлога због којег су ове симулације нужне је испитивање поузданости и безбедности синхроног рада људи и машина у заједничком простору.

Шта су MetaCobots?

Назив пројекта настао је као симбиоза онога чиме се пројекат бави – интеракцијом дигиталних људи (од MetaHuman) – Meta, и колаборативних робота – cobot-а.

Тим професора и истраживача са ФТН-а планира да креира open-source plug-in за интеграцију ROS апликација (Robot Operating System) у Unreal Engine платформу.

ROS представља широко усвојен стандард за развој алгоритама задужених за аутономно понашање робота.

Крајњи резултат пројекта омогућио би свим корисницима Unreal Engine 5 платформе да врше тестирање и демонстрације компатибилности дизајнираног робота у интеракцији са људима, а у оквиру специфичних сценарија и симулираних окружења.

Реч је о алату који не подразумева само креирање уверљиве слике, већ омогућава примену закона физике, интеграцију роботских сензора у виртуелно окружење, примену вештачке интелигенције за аутономно управљање роботима и интеракцију са симулаторима људи.

На тај начин убрзавају се развој и тестирање колаборативних робота.

Кроз MetaCobots пројекат истраживачи и професори са Факултета техничких наука тестирају различите симулационе сценарије.

Први сценарио има за циљ да се тестира Индустријски робот и његова функционалност за рад у производном окружењу где се налазе и људи, на пример у фабрици.

Други тип робота који се тестира је четвороножни Spot робот компаније Boston Dynamics, а који се кроз овај пројекат приказује у функцији аутономног надзора на прометним местима попут железничких станица.

Трећи сценарио симулације укључује тестирање Хуманоидног робота iCub, а у циљу провере његове функционалности у интеракцији самог робота са људима.

Док се пројекат даље развија до финалне реализације, Epic Games ће заједно са 3Lateral-ом наставити да пружа подршку представницима Факултета техничких наука заинтересованим за роботику, вештачку интелигенцију и мехатронику кроз донацију опреме за примену знања у пракси и израду прототипа робота, који даље учествују на интернационалном такмичењу Eurobot.

Потврда знања и талената будућих инжењера са Факултета техничких наука јесте освојено прво место на овом такмичењу 2019. и 2022. године.

Tim iz Novog Sada pobedio na evropskom takmičenju studenata robotike (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.