Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Представљен програм за годину титуле ЕПК 2022. године

Нови Сад увелико одбројава дане када ће постати Европска престоница културе и то као први град који је понео ту престижну титулу испред земље кандидата за ЕУ, а сада је представљен и већи део програма који ће у години титуле бити распоређен у осам програмских лукова.
Фото: Градске инфо

Поред тога што је већи део пројеката који ће бити реализовани у години титуле сада доступан свима на званичном сајту „Нови Сад – Европска престоница културе”, Новосађани и Новосађанке, али и сви посетиоци тог града, могу да се упознају са програмима широм града, који ће Нови Сад ставити у центар европског културног живота наредне године.

Представљање програма „Нови Сад – Европска престоница културе”

Година титуле Европске престонице културе у Новом Саду почиње програмским луком „Дочек”, чији је врхунац свечано отварање 13. јануара 2022. године, а које ће обележити мултимедијална представа „Зенитеум:: 2022”, редитеља Драгана Живадинова, на једном од главних градских булевара, испред Бановине и која ће кроз уметност славити велика имена српске науке – Милеву Марић Ајнштајн и Милутина Миланковића.

Фото: Градске инфо

Свечано отварање обележиће и велика несвакидашња изложба „Време и васељена” у холу Студија М, као и изложбе концерти и перформанси на више од 50 локација у граду, који ће почети већ 12. јануара, а планирани су и за 13, 14 и 15. јануар.

Претходно ће већ 31. децембра бити изведена представа „Тесла изуметник” Српског народног позоришта на Тргу слободе, одакле ће кренути и поворка у оквиру фестивала светла „Тесла – светлосна галерија” све до Подграђа Петроварадинске тврђаве. 31. децембра и 1. јануара тамо ће бити изведени бројни концерти.

Фото: Градске инфо

Програмски лук „Сеобе”, који почиње на Дан града Новог Сада, 1. фебруара и траје до 20. марта 2022. године, отвара опера Српског народног позоришта „Владимир и Косара”, савременог српског композитора Стевана Дивјаковића, две велике изложбе које први пут на јединствен начин причају причу о историји Новог Сада –  једна у изведби Музеја Града Новог Сада и друга у Музеју Војводине уз многобројне кустосе.

Фото: Градске инфо

Овај програмски лук обухватиће и јединствен павиљон књижевности „Сеобе душа” на Новосадском сајму уз изложбе, сценско читање књига, представе, концерте, као и циркуски уметнички перформанс, као и бројне друге програме.

„Будућност Европе” програмски лук у трајању од 20. марта до 15. маја 2022. године, који обухвата програме од деце и младих и за децу и младе, међу бројним садржајима представиће чак четири позоришна фестивала у оквиру којих ће млади имати прилике да раде са позоришним трупама из готово 20 земаља.

Фото: Градске инфо

За најмлађе ће кроз програм „Бајке будућности” бити испричано чак 40 прича, са завршницом „Гуливерова путовања” на отвореном, у изведби Позоришта младих.

„Будућност Европе“ обухватиће и „Омладински кантауторски фестивал” у Градској концертној дворани, Фестивал уличне уметности Groovin’ у Креативном дистрикту, изложбу и дебату „Отићи или остати?” на Субином платоу, у Лиманском парку и друге програме.

Женско стваралаштво слави и промовише програмски лук „Хероине”

Женско стваралаштво слави и промовише програмски лук „Хероине” од 16. маја до 12. јуна 2022. године, где се, између осталог, издваја јединствени мултимедијални програм „Милева” због ког се реновира Музеј града Новог Сада.

Фото: Градске инфо

Осим овог програма, треба поменути и уметнички фестивал „Вила” на Фрушкој Гори, у бањи Врдник, међународни пројекат „Наслеђе покрета за ослобађање жена” у Архиву Војводине, потом „Аутономни женски фестивал” у Музеју савремене уметности Војводине, бројне изложбе као што су „Колекција Јованке Броз” у Галерији Матице српске, „Из женског угла” удружења „Чешка беседа” у Сремским Карловцима, „Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског”, као и „Нулта толеранција према насиљу над женама – Светско бијенале студентског плаката” Академије уметности у Новом Саду, у Културној станици Свилара и друге садржаје.

Програмски лук „Тврђава мира”, од 17. јуна до 17. јула 2022. године

Програмски лук „Тврђава мира”, од 17. јуна до 17. јула 2022. године, затвориће премијера филма „Либерта – рађање града“ прва филмско-епска сага о Новом Саду.

Фото: Градске инфо

У оквиру овог програмског лука биће реализована Изложба графичких новела о Новосадској рацији, организације Terraforming, на Кеју жртава рација, потом изложба „Медијски лавиринт” Новосадске новинарске школе“ на Тргу слободе, Европски дани јеврејске културе у Синагоги и Српском народном позоришту.

Посебан спектакл биће концерт „Бетовен маратон” Београдске филхармоније уз Дортмундску филхармонију и Словачки филхармонијски хор, када ће први пут у Европи у једном дану бити изведено девет симфонија.

Такође, биће одржани и „Бах маратон”, као и перформанс „Биомост” галерије „Шок задруга” на Варадинском мосту који ће нам представити остатке новосадских срушених мостова.

„Дунавско море”, програмски лук који траје од 22. јула до 21. августа 2022. године

„Дунавско море”, програмски лук који траје од 22. јула до 21. августа 2022. године, који се кроз културу и уметност бави екологијом и културним наслеђем Дунава.

Фото: Градске инфо

Програм „Дунавско море” обухватиће изложбу „Екоутисак“, Центра за промоцију науке, на новосадским плажама и у Студенском кампусу Универзитета у Новом Саду, пројекцију филма „Дунавско море и активизам кроз екран” Удружења за видео уметност „Видеомедеја“ у Културној станици Еђшег.

Осим тога, биће приказана изложба „Изван центра“ галерије „Бел Арт” у местима надомак Новог Сада, док ће дуж обале Дунава бити  одржан концерт „На лепом плавом Дунаву” Удружења „Живот као инспирација”.

„Калеидоскоп културе” биће одржан од 1. септембра до 7. октобра

„Калеидоскоп културе”, програмски лук који се већ континуирано четири године уназад реализује, током 2022. године биће одржан од 1. септембра до 7. октобра.

Фото: Градске инфо

Овај програмски лук представиће програме као што су опера Српског народног позоришта „Кармен” на простору Великог Лимана, Бијенале сценског дизајна у сарадњи са Прашким квадријеналом у Креативном дистрикту, изложбу „Сава Шумановић и европски реализми између два свестка рата” Спомен-збирке Павла Бељанског.

Прочитајте и погледајте како је изгледала премијера опере „Аида“

Осим ових садржаја биће одржани Фестивал камерне музике, Новосадског дувачког квинтета у Иригу, Сремским Карловцима и Културној станици Лиман, својеврсни „СЛЕТ – Алтернативна историја Европе” Позоришта младих на отвореном.

„Design Week Нови Сад” биће организован на СПЕНС-у, „Ноћ књижевности” у Подграђу Петроварадинске тврђаве, а традиционални Корзо на Булевару Михајла Пупина.

„Друга? Европа”, од 8. октобра до 27. новембра 2022. године

Програмски лук који се бави алтернативним покретима у култури, „Друга? Европа”, од 8. октобра до 27. новембра 2022. године.

Фото: Градске инфо

Донеће програме као што су изложба „Урош Предић за све“ у Галерији Матице српске, на којој је један од партнера Тифолошки музеј из Загреба.

Мјузикл „Мој глас путује” одржаће се  у културним станицама и центрима надомак града, јединствен позоришни фестивал језичких мањина света „Sinergy” у Новосадском позоришту, филмски фестивал „Мерлинка – фестивал ЛГБТ филмова и културе” Регионалног инфо центра.

Изложба стрипа „Од Невена до Бетмена”, као и „Новосадски стрип викенд” биће приказани у Креативном дистрикту, где ће бити одржана и мултимедијална изложба „Суба: Нови Сад” Удружења за промоцију савремене уметничке музике „Нове уши“.

Фото: Градске инфо

Још једна мултимедијална изложба „Ромски уметнички форум”, Интеркултуралног театра III/40 биће отворена у Културној станици Свилара.

Током читаве 2022. године више од 1500 културних догађаја у Новом Саду

Током читаве 2022. године Нови Сад ће се као Европска престоница културе представити кроз више од 1500 културних догађаја, уз учешће око 4000 локалних, националних и интернационалних уметника, а детаљан програм можете пронаћи на званичном сајту „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Фото: НСЕПК

“Barselona balet flamenko” nastupio u SNP-u (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке