Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Представа Поетеса у Српском народном позоришту

Представа Поетеса, по тексту и у режији Виде Огњеновић, биће изведена 4. марта у 19.30 часова у Српском народном позоришту.
Фото: PrtSc/snp.org.rs

Представа је настала у сарадњи УГ Нови тврђава театар и Српског нарогног позоришта.

Текст: Вида Огњеновић
Режија: Вида Огњеновић
Костимограф: Јелисавета Татић Чутурило
Сценографи: Жељко Пишкорић и Младен Стојановић
Музика: Никола Чутурило

Улоге: Наташа Станишић, Предраг Момчиловић, Гордана Каменаровић, Тамара Станисављев, Миодраг Петровић, Јована Балашевић, Гордана Ђурђевић Димић, Јован Нешковић, Мирослав Фабри, Милован Филиповић, Мило Лекић, Марко Савковић, Пеђа Марјановић, Сања Ристић Крајнов, Вишња Обрадовић, Сања Микитишин.

Појава Милице Стојадиновић Српкиње у књижевности занимала ме још од првих школских сазнања. Заправо, сви смо се примили на анегдоту да је Његош скоро подлегао искушењу и зажалио што је под мантијом, па не може да има такву лепотицу за књегињу. Ипак, тек када сам добила књижевну награду њеног имена, бацила сам се на читање и ишчитавање њеног дела, јер ме било срамота да тако мало знам о њој. Почела сам опсесивно да се бавим чудном судбином те поетесе. Одмах сам видела драмски набој у том материјалу, али ми је било јасно да не треба да пишем биографску драму, иако је њена биографија веома драматична: како се то каже за несвакидашње животописе. Но, мене је, ипак, много више занимао њен ништа мање драматични сукоб са самом собом.

Представу Поетеса замислила сам као сценску расправу о узроцима те њене неснађености. Она је, по свему судећи, жарко желела да се поравна, да свој поетски дар нивелише са обичајима, да не нарушава свој статус удаваче и не занемарује породичне обавезе које је имала као кћер и сестра. Затим да сања, да чезне за љубављу, да помири љубавна осећања и смерност. Но, није ишло. Превише је ту било непознаница за младу девојку. Њен занос је био романтичарски искрен, али она није имала праву поетску храброст да се слободно изрази, већ се служила песничким реторским шаблонима. Моју пажњу је највише привукао њен страх од себе, од свог талента, то је било средишно полазиште за моју сценску расправу (Вида Огњеновић)

Улазнице можете купити на билетарници Српског народног позоришта.

Radionica za decu u Muzeju Vojvodine „Ne mogu ti dati ceo svet, ali mogu srce i cvet“

Преузмите андроид апликацију.