Почетна > Свет
Свет

Председнички избори у Црној Гори биће одржани 19. марта

Председнички избори у Црној Гори биће одржани 19. марта, одлучила је председница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић.
Ђуровић је саопштила да је изборе расписала у складу са Законом о избору председника.
Фото: Pexels/Element5 Digital

Ако ниједан од могућих кандидата не добије више од половине гласова бирача у првом кругу избора, други круг ће бити одржан након 14 дана.

Како је саопштено, питање које је у јавности отварано о истовременом одржавању избора за посланике у Скупштини Црне Горе и избора за председника Црне Горе не зависи од председника Скупштине.

Сагласно Уставу Црне Горе, мандат посланика траје четири године, што значи да би редовни избори за посланике у Скупштини Црне Горе требало да буду одржани 2024. године.

„Да би се одржали ванредни избори, односно посланицима престао мандат пре времена на које су изабрани, Устав прописује само две могућности: распуштање Скупштине и доношење одлуке о скраћењу мандата“, наводи се, између осталог, у саопштењу.

У овом тренутку нису испуњени услови за распуштање Скупштине, а да би Скупштина донела Одлуку о скраћењу мандата потребно је да то предложи најмање 25, а гласа 41 посланик, а онда наредног дана од дана ступања на снагу те одлуке да председник Црне Горе распише изборе.

Stano: Napad na stambenu zgradu u Dnjepru je ratni zločin

Преузмите андроид апликацију.