Почетна > Свет
Свет

Стано: Напад на стамбену зграду у Дњепру је ратни злочин

Портпарол са спољну политику ЕУ Петер Стано осудио је данас руске нападе на украјинске градове и посебно стамбену зграду у Дњепру у којем је погинуло најмање 35 цивила укључујући и двоје деце.
стано
Фото: Unsplash/carlbcampbell

„Русија продужава да показује своје нехумано лице и наставља са бруталним нападима пројектилима. Ове акције су ратни злочини и морају одмах да престану. Неће бити некажњивости за ове акције. ЕУ оштро, најоштрије осуђује руске нападе на цивиле, укључујући и нападе на енергетску инфраструктуру“, изјавио је он.

Додао је да те акције само појачавају одлучност ЕУ да помаже Украјини и да ће ЕУ помоћ Украјини продужити све док то буде потребно.

Ово је, казао је он, још један доказ како Русија ескалира овај конфликт.

Говорећи о европским санкцијама против Русије, Стано је рекао да санкције имају и негативни утицај на ЕУ.

„Рестриктивне мере се уводе да би се показало да се не слажете за кршењем међународних закона, повеље Уједињених Нација или људских права. Када се ради о санкцијама против трговине, енергетике…билатерални односи са партнером са којим сте у прошлости имали размене, наравно да има и утицај на нас. Али не сме да се заборави да највећи утицај санкције имају на другој страни, код оних које санкционишемо“, каже он.

Стано је рекао и да се већ види да санкције остварују њихов циљ и „смањују способност Кремља да напредује“ у нападима.

„Путин није остварио ни један од његових стратешких циљева које је формулисао у фебруару и има проблема да настави са акцијама своје убиствене и пљачкашке армије“, рекао је Стано.

На питање да ли размишља о дијалогу како би се окончао рат, Стано је изјавио да је дијалог увек била политика Уније. Он је подсетио да је пре тачно годину дана ЕУ била спремна да преговара за Русијом о свим питањима, али да је Русија одбијала.

„Одговор Русије је било одбијање и напад Украјине. Русија досад не показује жељу да разговара. Било је напора у том правцу, посета, телефонских разговора с Кремљом, које је Путин увек одбио“, закључио је Стано.

Podoljak: Pregovori sa Rusijom nemogući, Ukrajina mora da pobedi u ratu

Преузмите андроид апликацију.