Почетна > Свет
Свет

Председница Тајвана угостила чешку делегацију на челу са председницом скупштине

Председница Тајвана Цај Инг-вен угостила је данас велику чешку делегацију на челу са председницом Доњег дома чешког парламента Маркетом Пекаровом Адамовом.
Фото: Танјуг/Taiwan Presidential Office via AP

Чешка делегација са око 150 чланова стигла је у тајпеј у суботу, пртеноси Ројтерс.

Цај је угостила Пекарову Адамову у председничкој канцеларији, а након састанка оценила је да је чешка политичарка дошла на Тајван упркос „великом притиску“, алудирајући на критику Пекинга због посете Чеха.

„Тајван и Чешка су прошле кроз ауторитативну владавину и добро разумеју да демократија није дошла лако, тако да могу постати чврсти партнери на путу одржавања демократије и слободе“, рекла је Цај.

Пекарова Адамова је рекла Цај да су Чешка и Тајван јаки партнери.

„Верујемо у исте вредности и принципе, а међу главнима су питања слободе, демократије и заштите људских права. Нико не може да нам прети зато што се придржавамо тих права“, рекла је она.

Говорећи новинарима на тајванско-чешком бизнис форуму, министарка економије Тајвана Ванг Меј-хуа рекла је да су тајминг хондурашке објаве и чешког доласка „два потпуно другачија питања“, али да је чешка посета „важна“.

„Ова посета делегације Тајвану свакако осликава чињеницу да је Тајван демократски савезник“, рекла је Ванг.

Према питању британске агенције број земаља које су одржале званичне дипломатске односе са кинеским Тајваном смањен је на 13, после иступања Хондураса, а амерички савезници, попут Чешке, подигли су подршку острву, иако Праг званично подржава Кину.

Guverner Misisipija: Misisipi i dalje na udaru nevremena

Преузмите андроид апликацију.